En un escenari decorat amb dues pancartes en què es podia llegir “Hola, nou país” i “Hola, república”, les entitats i partits sobiranistes han aplegat desenes de milers de persones en l’acte final de campanya. L’esdeveniment ha arrencat amb actuacions musicals prèvies als parlaments dels representants polítics i sobiranistes.

En l’acte no hi han intervingut només els portaveus d’entitats favorables a la independència i l’escenari ha acollit també defensors, únicament, del dret a decidir, com el líder de Podem a Catalunya, Albano Dante Fachín, o el diputat d’EUiA i membre de la Mesa del Parlament Joan Josep Nuet, qui ha defensat que el referèndum “ja no va d’independència, sinó de democràcia”. En aquest primer bloc de parlaments hi ha intervingut el quart tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Jaume Asens, que ha criticat les actuacions policials de l’Estat i ha reivindicat que els catalans només exigeixen “respecte i poder votar”.

La primera representant d’un partit sobiranista a parlar ha estat la diputada de la CUP Mireia Boya, que ha repassat les accions de l’Estat contra la celebració del referèndum, com la persecució d’urnes i paperetes o el tancament de l’espai aeri de la ciutat aquest diumenge per argumentar que “a Madrid el consideren vinculant”.

Al llarg de la nit hi han intervingut també els representants de la societat civil i alguns gremis professionals, com els pagesos, científics o bombers, just abans que els representants municipalistes Miquel Buch (ACM) i Neus Lloveras (AMI) hagin remarcat la importància dels municipis i agraït el suport que els ha mostrat la ciutadania: “Si hem aguantat ha estat gràcies a vosaltres. Ens volien agenollats i ens han trobat drets”.

L’Assemblea i Òmnium han pres també la paraula a tocar del final de l’esdeveniment en veu dels seus presidents, Jordi Sànchez (ANC) i Jordi Cuixart (Òmnium Cultural), que han defensat que el referèndum “ja no es pot aturar” i que “ja res no tornarà a ser igual a Catalunya”.

L’acte l’han clos el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, i el president, Carles Puigdemont, que han destacat especialment el paper dels catalans durant les darreres setmanes. Junqueras ha agraït a la ciutadania el suport que han donat en tot moment als càrrecs polítics i ha fet palès que els catalans “han perdut la por”. El president d’Esquerra ha insistit també en la importància dels fets del 20 de setembre, quan la Guàrdia Civil va entrar a la conselleria d’Economia i va detenir més d’una desena de persones en diversos punts del territori. “El 20 de setembre ho va canviar tot. Ens va fer entendre que la nostra causa és la causa de la democràcia”.

Puigdemont ha anat més enllà dels agraïments i ha relatat el que considera una victòria dels partidaris del referèndum per tot el que han superat. El president ha insistit, però, que “la victòria final” arribarà aquest diumenge “quan s’acabi el procés per començar el progrés del país”. Puigdemont ha tancat el parlament parlant de futur: “Dilluns ens vestirem de sobirania, ens tornarem a mirar al mirall i ens agradarem. Ens haurem guanyat gràcies a aquest esforç el dret a ser escoltats, respectats i reconeguts a casa, a l’estat espanyol, a Europa i al món”.

Al final de l’esdeveniment, passades les 11 de la nit, un grup de corals i Arnau Tordera han interpretat l”Himne de l’alegria’ evocant la causa europeista del moviment independentista català.