La plana major del socialisme abraça Jaume Collboni en l’acte central del PSC per a les eleccions municipals del 2019. El primer secretari del PSOE, Pedro Sánchez, ha demanat el vot per al candidat socialista a l’Ajuntament per tenir un “aliat” per estendre les polítiques progressistes del govern socialista. Per això, el també president del Govern espanyol en funcions ha demanat traslladar la victòria de les eleccions generals a aquest 26 de maig: “Avui les urnes encara estan buides, per això demano un vot coherent perquè avanci Europa, Catalunya i els municipis”, ha assegurat. “No ens relaxem, no ens confiem i anem tots a votar aquest diumenge”, ha reblat el líder dels socialistes espanyols.

Sánchez, que només ha participat en un acte a Barcelona en aquestes eleccions perquè va haver d’anul·lar la seva presència en un míting d’inici de campanya per la mort de Pérez Rubalcaba, ha estat últim a intervenir en un acte a la plaça central del complex de la Fabra i Coats, a Sant Andreu, davant de 2.000 simpatitzants, segons dades facilitades per l’organització.

Tot just abans ha pujat a l’escenari el candidat del PSC a l’alcaldia, Jaume Collboni, qui ha plantejat el dilema d’escollir entre “un govern proindependència o un govern pro-Barcelona”. Segons Collboni, els socialistes han de guanyar les eleccions municipals per evitar que l’independentisme sotmeti la ciutat al procés: “Ni per la porta del davant, com vol fer Maragall, ni per la porta del darrere, com vol fer Colau. Barcelona primer!“, ha subratllat.

“Barcelona ha perdut pistonada”

Qui ha exercit de mestre de cerimònies i ha obert foc diagnosticant Barcelona ha estat el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que creu que la ciutat “ha perdut pistonada” i ha demanat el vot a les municipals per “tornar a tenir una ciutat admirable lluny del fracàs de Colau”. Al seu torn, el candidat del PSOE al Parlament Europeu, Josep Borrell, ha descrit tres models diferents: “El convergent, que posa la ciutat als peus del procés; el de Colau, que és fum; i el socialista”.

El candidat dels socialistes a presidir la Comissió Europea, Franz Timmermans, que ha començat el seu parlament parlant català, ha demanat votar en les eleccions europees “per una Espanya i una Europa on capiguem tots i totes” i ha assegurat que cal mantenir a ratlla els qui volen sortir de l’estat de dret: “Cal protegir-se dels qui volen violentar les nostres lleis o fer-nos sortir del marc legal. Fora de l’estat de dret no hi ha democràcia”, ha assegurat en al·lusió al procés sobiranista.