Si bé les primeres sospites del govern municipal eren que FCC podria haver defraudat 800.000 € en la recollida selectiva i de voluminosos, l’informe ha conclòs que la xifra de frau és superior: 3,3 milions d’euros. D’aquests, 1,2 milions es correspondrien a haver prestat els serveis amb menys operaris dels declarats, mentre que els 2,1 milions restants són per no haver informat correctament l’Ajuntament de les actuacions.

Segons l’informe, aquestes irregularitats es van cometre entre els anys 2013 i 2015; per això, el tinent d’alcalde de Transparència, Jaume Asens, ha qualificat FCC de “trama organitzada”. En aquest sentit, el comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, ha explicat que ja s’han pres mesures per tenir un control millor sobre el servei de neteja: s’han instal·lat GPS als carretons d’escombrar, s’usaran sistemes digitals per garantir el recorregut dels residus i es faran controls aleatoris, entre d’altres.

Possible rescissió del contracte

El següent pas l’haurà de prendre el Ple aquest divendres, ja que haurà de votar si s’hi obre un expedient sancionador a FCC. Segons ha explicat Asens, les sancions que es planteja l’Ajuntament van des de multes econòmiques de 500.000 € fins a la rescissió del contracte.

Ara bé, en el cas d’aprovar sancionar l’empresa, l’Ajuntament haurà d’esperar que la Fiscalia i el jutge prenguni una decisió: “Si les diligències judicials s’arxiven, l’Ajuntament continuarà l’expedient sancionador; si les diligències són condemnatòries, les penes poden arribar a ser més greus”, ha explicat el gerent de Recursos, Joan Llinares.