Foto: Silvia Jardí (ACN)

(Agències) Els grups parlamentaris de PSC-Units, ERC, Junts i En Comú Podem han registrat aquest dimarts a la tarda una proposició de llei com a resposta a la sentència del TSJC que imposa el 25 % de castellà a l’escola. El pacte dels quatre grups consisteix que, d’acord amb la nova llei, el català sigui “llengua vehicular” i que el castellà —juntament amb el català— sigui idioma “d’ús curricular”. A més, el document, signat poc abans que tanqués el registre del Parlament, indica que el castellà “és emprat en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre”.

El text pactat sosté que el català serà la llengua “normalment usada” en l’ensenyament a Catalunya, també en l’acolliment de nous alumnes, mentre que el castellà s’utilitzarà “en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre”.

La presència de cadascuna de les llengües determinada per criteris pedagògics

Sense entrar a delimitar percentatges, la proposició de llei indica que “l’abast de la presència” de cadascuna de les dues llengües cooficials “s’ha de determinar exclusivament amb criteris pedagògics i de forma singularitzada per a cadascun dels centres educatius”.

L’acord també detalla que es definirà quantes assignatures s’imparteixen en cada llengua atenent a “la situació sociolingüística general, la dels centres i el seu entorn, els objectius de normalització lingüística i l’evolució del procés d’aprenentatge lingüístic, oral i escrit, d’acord amb els instruments de control, avaluació i millora de les competències lingüístiques”.

El text registrat inclou tres disposicions addicionals, una d’elles per garantir l’aprenentatge i l’ús curricular de l’aranès a la zona de la Vall d’Aran.

Ustec veu el pacte per la llengua com “una presa de pèl inadmissible”

El sindicat majoritari de docents, USTEC, s’ha mostrat aquest dimarts a la tarda contrari a l’acord polític que preveu considerar el castellà com a “llengua curricular” de l’ensenyament a Catalunya. La portaveu, Iolanda Segura, ha dit que no tenen “cap esperança” que Educació “defensi la vehicularitat del català a tots els centres” i tenen “molta por i preocupació perquè es generarà segregació per raó de llengua, cosa que és inadmissible”. Segura veu l’acord com “una nova presa de pèl que va en la mateixa línia que l’última modificació de la proposta de llei”, de finals de març. “No ens convenç, i continuem defensant que s’ha d’implantar bé la immersió”, ha reblat