El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, han segellat un pacte per tirar endavant els pressupostos generals de l’Estat per al 2019 que inclou un document de 50 pàgines amb acords importants, com la cessió als ajuntament dels preus dels lloguers (Colau ja ho ha valorat positivament) en les zones més “tensionades”, apujar el salari mínim als 900 euros o igualar les baixes de maternitat i paternitat, entre d’altres. Això vol dir que, de moment, els pressupostos tenen el suport dels 151 diputats que sumen el PSOE i Podem, però per poder tirar endavant necessiten també dels vots dels diputats del PDeCAT, ERC i el PNB.

Les mesures que del pacte que han signat Pedro Sánchez i Pablo Iglesias estan incloses en un document de 50 pàgines. Entre tots els acord, però, els més destacats són:

  • Cedir la regulació dels preus dels lloguers als ajuntaments. L’acord preveu que els ajuntaments puguin declarar de forma “temporal i excepcionalment” una zona urbana de “mercat tensionat”, on s’hagi produït un increment abusiu de preus, com és el cas de Barcelona. En aquestes zones, els ajuntaments podran regular i limitar les pujades “abusives” del preu dels lloguers a través de l’elaboració d’un índex de preus de lloguer de referència que serà revisat periòdicament. A més, els contractes de lloguers per a les persones físiques seran de cinc anys, en lloc dels tres anys actuals, tal com fa temps que reclamava l’Ajuntament de Barcelona.
  • Apujar el salari mínim als 900 euros mensuals. El SMI passa dels 736 € actuals als 900 €, és a dir, un increment de 164 € al mes. La mesura es queda una mica per sota dels 1.000 euros mensuals que reclamaven Podem i els sindicats. Aquesta mesura, segons han calculat, tindrà un impacte de 340 milions d’euros en el pressupost del 2019.
  • Igualar les baixes de maternitat i paternitat. La vicepresidenta del Govern espanyol ha alertat, però, que aquesta mesura s’haurà d’aplicar a poc a poc perquè suposa un important esforç econòmic. Segons el calendari que han pactat PSOE i Podem, el permís de paternitat (que actualment és de cinc setmanes) passaria a ser de vuit setmanes el 2019, 12 setmanes el 2020 i 16 setmanes el 2021.
  • Retorn del subsidi per als aturats de més de 52 anys. Es tracta de tornar a la prestació del subsidi com estava abans que el govern de Rajoy la modifiqués durant els anys de crisi i que hi endurís l’accés. La mesura inclou que no sigui necessari haver d’accedir a la jubilació anticipada per cobrar-lo i accedir-hi segons la renda personal i no la familiar.
  • Derogar els aspectes més “lesius” de la reforma laboral del 2012. Sobretot fa referència a qüestions vinculades amb la negociació col·lectiva i destaca la necessitat d’aprovar de forma urgent una nova regulació laboral que inclogui aspectes com la no caducitat del conveni colectiu un cop en finalitza la vigència, i mesures per reduir la inestabilitat i la rotació laboral.
  • Modificar la cotització dels autònoms. Es tracta de vincular el sistema de cotització dels autònoms amb els seus ingressos reals, de manera que els que cobrin menys tingui una cotització més baixa. Aquesta reforma, però, es faria durant el 2019.
  • Apujar un 1 % l’impost de patrimoni a partir dels 10 milions. S’apuja un punt l’impost de patrimoni per a les grans fortunes per sobre dels 10 milions d’euros.