El pacte pels pressupostos de la Generalitat per al 2023 al qual han arribat ERC i el PSC inclou un acord “molt rellevant” sobre la “modernització” de l’aeroport de Barcelona-el Prat. Així és com l’ha definit el primer secretari del PSC, Salvador Illa, en la roda de premsa en què s’ha anunciat el pacte. “És l’expressió que hem acordat i m’hi sento còmode”, ha explicat. Illa ha anunciat que l’acord inclou “estudiar com ho hem de fer perquè l’aeroport guanyi capacitat”.

Arribar a les 90 operacions per hora

Pel líder socialista, la infraestructura aeroportuària hauria d’assolir les 90 operacions per hora, “com indiquen els tècnics”, i “no quedar estancats” en les 70 operacions per hora actuals. Per aconseguir-ho, Illa ha anunciat que durant aquest any “es posaran els mitjans tècnics i es crearan les comissions” per estudiar-ho. “És una infraestructura tan rellevant per a Catalunya i Espanya que ha de tenir un consens el màxim d’ampli possible”, assegura. En aquest sentit, Illa es mostra partidari de “treballar molt i fer poc soroll”.

Durant la compareixença, Salvador Illa no ha utilitzat en cap moment la paraula “ampliació” per referir-se a aquest increment de la capacitat de l’aeroport, i el document acordat parla de la “modernització” de la infraestructura.

Illa no parla d’ampliar la infraestructura

El fet és que el projecte d’ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat, que el Govern espanyol va suspendre el setembre del 2021 per l’oposició de la Generalitat, provoca divisió d’opinions entre les diferents formacions polítiques, i també dins de l’Ajuntament de Barcelona. L’alcaldessa, Ada Colau, s’hi ha mostrat sempre clarament en contra, mentre que el seu soci de govern, el socialista Jaume Collboni, en defensa l’ampliació. A mig camí s’ha situat el republicà Ernest Maragall, que es mostra partidari d’ampliar els vols intercontinentals.

Vilagrà: “L’objectiu d’un aeroport de primer nivell és compartit”

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, assegura que republicans i socialistes comparteixen el mateix objectiu que l’aeroport sigui “un veritable pol de connexions internacionals”, i ha reivindicat el paper de la Generalitat en la gestió d’aquesta infraestructura. “Cal modernitzar l’aeroport, però amb unes condicions de respecte a la biodiversitat, les directives europees i de l’entorn”, afegeix la consellera, i assegura que des del govern treballaran per buscar un consens ampli tant territorial, com també amb els agents econòmics i socials.