Igual que va fer en la ronda de consultes prèvia a la designació de Jordi Turull, Roger Torrent ha tornat a sondejar els grups parlamentaris per telèfon. Aquest divendres s’ha activat, per quarta vegada des de les eleccions del 21-D, el procediment previ a qualsevol debat d’investidura. La intenció és anunciar-ne el candidat en les properes hores.

Junts per Catalunya va anunciar aquest dijous que tornava a proposar Jordi Sànchez com a aspirant a la presidència de la Generalitat. Elsa Artadi ha assegurat que no tenen “cap dubte” que la investidura tindrà els suports necessaris per tirar endavant en la segona volta. “Tenim lligat a tres que passarà”, ha afirmat en una entrevista a TV3.

Esquerra opta per investir Sànchez i aprofitar, així, la resolució del Tribunal de Drets Humans de l’ONU que demana garantir els drets de Sànchez com a diputat.

Perquè el bloc sobiranista sumi la majoria simple que es requereix en la segona votació, cal que Puigdemont i Comín puguin votar, o bé que renunciïn a l’acta de diputat, o bé que la CUP emeti, com a mínim, dos vots a favor de Sànchez. “Hem de veure la situació de Comín, per si pot delegar [el vot] o no, i gestionar-ho a tres, però aquest no serà el problema”, ha subratllat Artadi.

La CUP es desmarca del pacte “a tres”

En canvi, la CUP nega que hi hagi cap acord per investir Sànchez i retreu a JxC i ERC que tirin endavant un altre ple d’investidura sense consensuar-ho abans amb ells: “Costa d’entendre les raons de convocar plens sabent que no seran reeixits. És incomprensible, és la voluntat de disparar-se al peu”, ha apuntat Carles Riera.

Els cupaires insisteixen a recuperar la investidura de Puigdemont, perquè la veuen com un “embat democràtic a l’Estat”. “Tothom el reconeix. A què esperen?”, ha preguntat Riera. Per contra, afirmen que “la via Sànchez és una via per fer una investidura adequada a la Constitució i l’Estatut”, i per això ells s’abstindran, com ja van fer amb Jordi Turull.

El primer a qui ha trucat Torrent és el líder del Partit Popular Català, Xavier García Albiol, que ha instat el president del Parlament a “començar la ronda de contactes trucant al jutge Llarena”. Torrent també ha parlat amb Iceta, que s’ha mostrat contrari a investir persones que no puguin exercir amb plenitud el càrrec. Pel que fa a la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha criticat que el president del Parlament hagi proposat un candidat que “ja es va descartar per tenir greus delictes imputats” i ha fet una crida al seny.

Des d’En Comú – Podem, Xavier Domènech ha demanat a Torrent que procedeixi a una “investidura efectiva” que permeti recuperar l’autogovern. Segons Domènech, Torrent té la intenció d’investir Jordi Sànchez la setmana vinent.