Les abstencions d’ERC i de Junts han aplanat el camí perquè el pressupost municipal de l’any 2023 hagi superat el primer tràmit, en la Comissió d’Economia. Les dues formacions no han expressat el sentit del vot fins a l’últim moment del debat, després d’intervencions amb un to crispat, en especial per part del regidor d’ERC Jordi Castellana, qui ha acusat reiteradament d'”irresponsable” el govern municipal.

Per la seva banda, Ferran Mascarell (Junts) també ha expressat una abstenció, tot i avisar que el pressupost respon a “una idea de ciutat que no compartim”. En paral·lel, ha manifestat la “disposició de negociar” amb l’executiu.

Tensió fins a l’últim minut

Els dos socis del govern municipal (Barcelona en Comú i el PSC) s’han quedat sols defensant la proposta de comptes i, de fet, els tinents d’alcalde Jordi Martí Grau (BComú) i Jaume Collboni (PSC) no s’han estalviat atacs a ERC abans que el regidor republicà hagi fet pública l’abstenció, en temps de descompte.

Amb la crisi al govern de la Generalitat de rerefons (arran de la qual l’executiu de Pere Aragonès haurà de negociar en solitari els pressupostos catalans), Martí ha reblat que “ERC s’està convertint en un partit molt aïllat” i Collboni ha demanat a Esquerra que “com a mínim, ens deixi governar com nosaltres ho fem al Parlament”.

Més enllà d’això, els dos tinents d’alcalde també han recordat que es tracta del pressupost més expansiu de la història —de gairebé 3.600 M €—, alhora que han “demanat sentit del moment que estem vivint” als grups perquè facilitin l’aprovació del pressupost i han assegurat la voluntat de “tenir la mà estesa i parlar amb tothom”. El pressupost de Barcelona per al 2023 s’haurà d’aprovar definitivament a l’últim ple municipal de l’any.

comissio economia pressupost
Els grups municipals, durant la Comissió d’Economia que ha fet avançar el pressupost del 2023

Cs, PP i Valents diuen “no” al pressupost

La resta de grups de l’oposició i la regidora no adscrita han votat en contra del pressupost. Luz Guilarte (Cs), que també ha protagonitzat una de les intervencions amb un dels tons més elevats, ha dit que “no és el pressupost que demanen els veïns”, alhora que ha criticat que preveu “uns impostos i taxes altíssims”. Josep Bou (PP) també ha votat “no”, malgrat dir que “vull que s’aprovi aquest pressupost perquè té contingut interessant”.

Finalment, Eva Parera (Valents) ha demanat als grups de govern que siguin “responsables” per aprovar els darrers comptes del mandat “amb unanimitat i participació de tots els grups” perquè el proper govern municipal “es pugui sentir còmode”. La regidora no adscrita, Marilén Barceló, ha subscrit les paraules de Parera.

També tira endavant la congelació de taxes

En la mateixa comissió també ha tirat endavant la proposta d’ordenances fiscals per a l’any vinent, que preveu una congelació generalitzada dels impostos municipals i manté la rebaixa del 75 % a la taxa de terrasses. Els grups del govern (BComú i el PSC) hi han votat a favor, mentre que Cs i el PP ho han fet en contra. La resta de grups han fet reserva de vot; és a dir, que no diran el seu posicionament fins al plenari.

Què va passar en l’últim pressupost?

L’any passat, el pressupost del govern de Colau i Collboni per al 2022 va tenir dos aliats que van ser clau per poder-los aprovar. En el primer tràmit (l’aprovació inicial en comissió), la formació d’Eva Parera —aleshores es deia Barcelona pel Canvi, no Valents— va ser l’única en donar-hi suport (la resta de forces van votar-hi en contra) i, per tant, el seu paper va ser fonamental perquè els comptes arribessin al plenari per a l’aprovació definitiva.

Pel que fa a ERC, es dona la circumstància que en comissió va votar “no” al pressupost municipal. Ara bé, després d’un pacte a l’altra banda de la plaça de Sant Jaume entre els republicans i els comuns per aprovar el pressupost de la Generalitat, finalment el grup municipal d’Ernest Maragall va passar del “no” a l’abstenció en l’aprovació definitiva al plenari. En aquell moment, Eva Parera també va decidir fer una abstenció. Les dues abstencions van fer que el pressupost 2022 s’acabés aprovant.