A les 10 h ha començat al carrer de Casp el que podia ser el desllorigador d’una investidura. El Consell Polític i el grup d’acció parlamentària de la CUP han debatut l’última proposta de JxC: fer president el número dos de la llista de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez. Després de gairebé quatre hores de debat, els anticapitalistes han decidit rebutjar la candidatura de Sànchez perquè, segons Vidal Aragonés, respon a l’“autonomisme, a no obeir el mandat de l’1-O i a no obeir els principis del moviment republicà”.

El “no” del Consell Polític de la CUP a Sànchez es traduiria, en un eventual ple d’investidura, en una abstenció dels quatre diputats cupaires. Un escenari que ho deixaria tot igual, ja que JxC i ERC no sumarien els vots necessaris per investir Jordi Sànchez com a president perquè tant Carles Puigdemont com Toni Comín, que són a Brussel·les, no poden votar ni tampoc delegar el vot. Amb aquestes absències a la cambra i l’abstenció de la CUP, els independentistes sumarien 64 vots a favor de Jordi Sànchez i no aconseguirien la majoria absoluta necessària (68) en una primera votació.

Úniques opcions, en la segona votació

Amb un eventual primer ple d’investidura estèril (perquè la candidatura de Jordi Sànchez no obtindria, a priori, la majoria absoluta), les úniques opcions dels independentistes estarien en una segona votació: Sànchez en tindria prou amb una majoria simple (és a dir, més vots a favor que en contra). Ara bé, ara per ara, a JxC i ERC continuarien no sortint-los els números perquè el “no” de Cs, el PSC, el PP i CCP suma 65 escons davant dels 64 de JxC i ERC, sense Puigdemont ni Comín.

Davant d’aquest escenari, els independentistes tindrien dues vies d’acció: o bé Puigdemont i Comín renuncien a l’acta de diputat (per tant, JxC i ERC recuperarien dos “sí” i aconseguirien la majoria simple per només un vot), o bé aconsegueixen l’abstenció dels comuns. Si CCP cedís davant la investidura de Jordi Sánchez, el bloc constitucionalista es quedaria amb 57 escons.

La Moncloa tampoc vol Sànchez de president

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dissabte que “no és fiable” que la Generalitat estigui encapçalada per un president que és a la presó. El nom de Jordi Sànchez fa només dos dies que s’ha posat a la taula com a possible president. Carles Puigdemont va anunciar la seva “renúncia provisional” a ser investit president aquest dijous.

ERC avalava Jordi Sànchez si tenia el suport de la CUP

ERC ha rectificat aquest dissabte al matí. Els republicans han assegurat que donarien suport a la candidatura de Jordi Sànchez per ser president si els cupaires hi donaven també suport. El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, ha assegurat que el nom d’Oriol Junqueras per ser candidat a la presidència de la Generalitat “no està en cap cas avui sobre la taula”.