Les darreres declaracions del ministre José Luis Ábalos sobre la regulació dels lloguers han enfurismat el govern d’Ada Colau. El dirigent del PSOE ha rebutjat limitar-ne els preus màxims perquè creu que implicaria “una detracció del mercat” i que els habitatges passessin al mercat de la compravenda. Això ha suscitat la crítica de la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, qui ha recordat l’acord de govern entre els socialistes i UP en què es comprometen a “regular la contenció de les rendes del lloguer”. “Prou de prendre-li el pèl a la gent”, ha dit Martín a Ábalos.

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha admès “concepcions distintes” entre els socis del Govern espanyol a l’hora de negociar l’avantprojecte de llei pel dret a l’habitatge. El PSOE no aposta per limitar els preus dels lloguers, sinó per donar “incentius fiscals” als propietaris que els situïn per sota dels índexs de referència. “És més eficaç promoure que imposar”, ha dit José Luis Ábalos.

Hores després, la regidora d’Habitatge de Barcelona, en un tuit, ha compartit el document signat entre el PSOE i Unides Podem en què s’especifica que “s’establiran mecanismes de contenció, o eventualment baixada dels preus, tant dels contractes nous com dels existents”. Lucía Martín adverteix Ábalos que l’acord “és clar” i que “el que cal fer és complir-lo ja”. També demana “blindar” la llei catalana de regulació dels lloguers, que ara està sobre la taula del Tribunal Constitucional.

“Això és pitjor que cremar milers de contenidors”

Qui també ha rebutjat frontalment les declaracions de José Luis Ábalos ha estat el Sindicat de Llogateres i Llogaters, que defensa una regulació immediata dels preus de lloguer en ciutats com Barcelona. L’entitat lamenta que el PSOE vulgui trencar el compromís signat. “Això és pitjor que cremar milers de contenidors. És trepitjar i riure’s de milers de persones”, ha lamentat a Twitter.