L’Ajuntament de Barcelona (a través de l’empresa municipal BIMSA) ha començat les obres per reforçar el dic de recer del Port Olímpic davant de futurs temporals. Actualment, el dic havia quedat obsolet davant dels onatges més importants –com els generats pel temporal Gloria–, que ultrapassen el mur existent. Per reforçar el dic de recer, Barcelona ha començat a submergir 2.000 blocs de formigó, de 25 tones cadascun, que actuaran com a esculls artificials. Els treballs s’allargaran fins al primer trimestre del 2022 i tindran un cost de 10,6 M € (del total de 17,6 M € que costarà rehabilitar tot el dic de recer).

dic recer Port Olímpic
Imatge de l’impacte de les onades al dic de recer del Port Olímpic durant el temporal Gloria

Més enllà de l’impacte dels blocs per fer el Port Olímpic més resistent, el Zoo de Barcelona també està implicat en aquesta operació perquè les 50.000 tones de formigó submergides potenciïn la diversitat biològica d’aquest entorn. Per això, els blocs tenen “naturalesa diversa i textura rugosa”, amb l’objectiu que puguin donar refugi a diferents espècies de peixos, mol·luscs i crustacis. Segons ha explicat l’Ajuntament, els blocs naturalitzats simulen les superfícies i els forats dels fons rocosos naturals. També s’han fet de tal forma que els peixos quedin protegits de la pesca.

L’actuació al dic de recer s’engloba en la reforma integral del Port Olímpic, que ja ha dit adeu a l’oci nocturn per convertir-se en un espai de ciutat, dedicat a l’economia blava (la relacionada amb el mar) i potenciar els usos cívics.