Claus Ada Colau

La cursa per a les eleccions municipals del 2023 a Barcelona és decisiva per a Ada Colau, que aspira a un tercer mandat. Revalidar l’alcaldia és l’objectiu de la candidata dels comuns, després de recollir el guant del partit i acceptar el repte de presentar-se una altra vegada als comicis. Colau es manté en primera línia política per liderar “un govern d’esquerres” a la ciutat, una victòria que algunes enquestes auguren probable però, alhora, molt ajustada. Tot seguit resumim les claus de la campanya electoral de Barcelona en Comú.

1. La clau per a “un govern d’esquerres”

Per aconseguir un altre cop la vara d’alcaldessa, Colau prova de mobilitzar el vot progressista d’ençà que ha arrencat la cursa electoral. El leitmotiv de l’alcaldable als actes electorals és que la candidatura de BComú és “l’única que pot garantir un govern d’esquerres“. Es mostra convençuda que, si guanya, farà que “el PSC i ERC no mirin cap a la dreta” —és a dir, cap a Xavier Trias (TriasxBCN)— i s’aliïn amb ella.

De fet, Colau es vanta d’haver-ho assolit durant els últims anys a l’Ajuntament perquè tots dos partits li han donat suport per tirar endavant mesures importants, sobretot polítiques socials.

2. Defensa aferrissada del model de superilla i el tramvia

L’alcaldable es proposa “consolidar el model de ciutat del futur” que defensa, amb el desplegament de més eixos verds a Barcelona. L’objectiu és continuar amb la reducció de la contaminació a la ciutat, i aposta per treure protagonisme al vehicle privat per donar-lo als vianants i al transport públic. En aquesta línia, ha estat la impulsora de la unió del tramvia per la Diagonal, i vol encarrilar el projecte en el mandat vinent.

3. El “no” rotund de Colau a l’ampliació de l’aeroport

La candidata dels comuns es presenta com a garantia per aturar l’ampliació de l’aeroport de Barcelona – el Prat. És una de les principals discrepàncies que ha mantingut amb l’exsoci de govern, Jaume Collboni. Considera que els qui aposten per tirar-ho endavant fan “negacionisme climàtic”, i vol evitar la destrucció de l’espai natural de la Ricarda i l’arribada de 20 milions més de turistes “que Barcelona no pot assumir”. De fet, l’alcaldessa vol limitar el turisme i, fins i tot, ha proposta mesures per fer-lo decréixer, com reduir els creuers.

4. Trias i Collboni, en la diana dels comuns

Que el candidat del PSC, Jaume Collboni, no reivindiqui l’obra de govern feta conjuntament durant el darrer mandat, ha indignat Ada Colau. Retreu al socialista “la frivolitat” d’haver marxat del govern per preparar la cursa a l’alcaldia, i s’ha convertit en un dels principals rivals a batre, juntament amb Xavier Trias. De fet, Colau ha alertat del “risc real” d’un pacte entre tots dos. L’exalcalde Trias també està a la diana dels comuns, l’acusen de voler donar màniga ampla als privilegiats posant-los “catifes vermelles”, i de “negacionisme climàtic“.

5. Yolanda Díaz, companya fidel de cursa electoral

La ministra de Treball i vicepresidenta del Govern espanyol ja ho va advertir en el primer gran acte de campanya de Colau: serà al seu costat per defensar fins al final la seva candidatura. Yolanda Díaz s’ha aliat amb l’alcaldessa en la lluita per “frenar la dreta” —a Barcelona i també a Espanya—, i s’ha convertit en un altaveu més del discurs. Amb petons, abraçades i floretes mútues, la també líder de Sumar pren el relleu a Pablo Iglesias i acompanya la candidata en la missió d’aglutinar el vot progressista.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?