última hora eleccions catalanes 14f directe

La campanya electoral tanca un primer cap de setmana marcat per la decisió del TSJC de mantenir les eleccions catalanes el 14-F, per la sortida en tercer grau dels presos independentistes i per la crida dels partits a votar per correu. Seguim l’última hora del tercer dia de campanya dels candidats arreu del territori i telemàticament.

23:55
   

Fi del seguiment del tercer dia de campanya

Finalitzem aquí el seguiment, minut a minut, del tercer dia de campanya del 14-F. Gràcies per seguir-nos!

23:39
   

Crítiques per la gestió de la pandèmia al debat de TVE

Els partits que han gestionat la pandèmia han afrontat crítiques de les formacions a l’oposició durant el debat electoral de RTVE aquest diumenge. Els retrets a la gestió de la covid-19 han escalfat els primers dos blocs del programa, amb dards contra les polítiques d’ajuts als sectors més afectats i contra el pla de distribució de la vacuna. Mentre que els partits d’oposició han emfatitzat els retards en els cobraments dels ERTO, l’atur i el tancament de comerços, els integrants del govern han reivindicat el ritme de testos contra el virus i els ajuts atorgats.

Les crítiques també s’han creuat entre les formacions independentistes i les que formen el govern estatal sobre el grau de centralització de la gestió de la pandèmia.

21:53
   

Manca de mesures per a les residències

La Coordinadora Residències 5+1 ha denunciat “l’absència” de mesures de millora als programes electorals dels partits de cara al 14-F. Ho ha explicat a través d’un comunicat, on demana a les formacions un “posicionament clar” i una “explicació” de com pensen implementar les propostes. “La pandèmia ha tret a la llum la situació límit de les residències amb mancances endèmiques que, fins ara, cap govern ha tingut la voluntat de resoldre”, ha assegurat.

20:56
   

Impostos, DUI i atacs a Illa

El tercer dia de campanya per a les eleccions del 14-F ha estat marcat per les discrepàncies entre els partits independentistes sobre quan i com fer efectiva la independència i la república catalana. Això, després que JxC proposés “activar” la DUI un cop passats els comicis. ERC i la CUP s’han volgut distanciar d’aquest escenari.

En un altre ordre de coses, els atacs al candidat socialista Salvador Illa no han cessat per part d’altres presidenciables. A més, la baixada de l’impost de successions s’ha colat entre les propostes. Aquesta és la crònica de la tercera jornada de campanya.

20:29
   

A punt per al primer debat televisiu del 14-F

A les 22 h començarà el primer debat televisiu de la campanya electoral pel 14-F, emès per RTVE. Hi participaran tots els candidats a presidir la Generalitat amb l’excepció de la CUP, ja que hi anirà el número dos, Carles Riera. 

Aquest debat posarà fi a la tercera jornada de campanya. 

19:51
   

Lluís Llach, en un acte de la CUP a Verges

El cantautor i exdiputat de Junts pel Sí Lluís Llach ha participat aquest diumenge en un acte electoral de la CUP a Verges per expressar el seu suport als candidats dels anticapitalistes a Girona. “Soc aquí perquè sé que la sanitat pública és un dels objectius de la gent a qui dono suport”, ha explicat Llach, que avala la candidatura perquè sap que la lluita per la sanitat pública “serà per a ells una obsessió”.

19:29
   

Enquesta del GESOP: el PSC guanyaria el 14-F

El PSC guanyaria les eleccions del 14-F doblant els escons, seguit de prop per ERC i JxC. Segons una enquesta elaborada pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a ‘El Periódico’, els socialistes aconseguirien entre 34 i 35 escons, i se situarien com a primera força. Els republicans quedarien en segona posició amb 31-32, en un frec a frec amb JxC, que en podria aconseguir entre 30 i 31. 

A més, es confirma la davallada de Cs, que passa de tenir 36 a 11-12 escons. El PP en podria sumar entre 8 i 9 i els comuns en tindrien 6 o 7, com la CUP. Vox entraria al Parlament amb un màxim de sis diputats.

19:04
   

Vox insta la fiscalia a recórrer contra el tercer grau dels presos

Vox ha presentat aquest cap de setmana un escrit a la fiscalia en què l’insta a recórrer contra el tercer grau dels presos independentistes, aprovat per les juntes de tractament de les presons i ratificat pel Departament de Justícia. El partit d’extrema dreta considera que la decisió podria ser “arbitrària” i sol·licita que s’investigui si la consellera de Justícia, Ester Capella, ha incorregut en un delicte de prevaricació.

18:26
   

Fernández (PP) no cessa en les crítiques a Cs i el PSC

El candidat del PP a la Generalitat, Alejandro Fernández, continua amb les crítiques contra els altres partits unionistes i, de fet, les ha endurit en aquest tercer dia de campanya electoral. Des de Badalona, el presidenciable popular s’ha compromès a no desaprofitar l’oportunitat de “construir l’alternativa” a un govern independentista a Catalunya mentre els altres, ha dit, tenen “objectius messiànics i individualistes”. 

Sense citar-los directament, ha criticat que Cs vulgui actuar com a “comparsa” del candidat del PSC, Salvador Illa

18:03
   

Les cares municipals a les llistes del 14-F

Ernest Maragall (ERC), Elsa Artadi (JxC), Ada Colau (En Comú Podem)… Alguns regidors actuals a l’Ajuntament de Barcelona formen part d’alguna de les llistes per a les eleccions catalanes del 14 de febrer. Quins són? Tenen possibilitats d’aconseguir escó al Parlament de Catalunya?

17:34
   

Una app per saber l’afluència dels col·legis el 14-F

Dies abans del 14-F, els catalans podran descarregar-se als seus telèfons mòbils una nova app per consultar l’afluència dels col·legis electorals el dia dels comicis. El govern català l’està ultimant perquè els ciutadans puguin veure si hi ha molta gent o no al local o la mesa i, per tant, que puguin decidir quan anar-hi per evitar aglomeracions. 

17:01
   

Anar a un míting electoral: un dret fonamental?

Els darrers dies, els partits han demanat als ciutadans que no surtin del municipi per anar a un míting electoral, si bé ara per ara el govern i la llei permeten poder-ho fer malgrat el confinament municipal. Entre altres coses, assistir a un acte electoral forma part del dret de participació política i de reunió, considerat fonamental. És realment així? Es pot restringir aquest dret tenint en compte la situació de pandèmia? En parlem amb el professor de dret constitucional Miguel Pérez-Moneo.

16:30
   

Raons per no anar a la mesa electoral el 14-F

Tenir més de 65 anys, tenir una discapacitat o estar embarassada de sis mesos com a mínim són alguns dels motius pels quals una persona pot negar-se a ser membre d’una mesa. Ara bé, hi ha altres situacions que el ciutadà pot utilitzar com a excusa, però la decisió final la té la Junta Electoral. 

Et detallem totes les raons per no anar a la mesa el 14 de febrer.

15:17
   

Batet reclama deixar les “il·lusions màgiques” del procés

La presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha demanat deixar “les il·lusions màgiques” del moviment independentista i ha demanat el vot per al PSC “per tornar a fer política i tornar a fer un govern de la Generalitat digne d’aquest nom“. En un míting amb el candidat Salvador Illa, ha lamentat que Catalunya ha deixat de ser “un referent”. “Jo no sé si el món ens mira, però ens ha deixat d’admirar”, ha dit.

15:10
   

Illa, crític amb el menyspreu a la policia a Catalunya

El candidat del PSC a les eleccions del 14 de febrer, Salvador Illa, ha demanat recuperar el “respecte” cap a policies locals, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil a Catalunya. Assegura que són “treballadors que vetllen pel benestar de tots” i sovint s’han vist “menyspreats” durant els anys del procés independentista. Ho ha dit el socialista des de Barcelona, on ha reiterat que els agents “mereixen un respecte i unes condicions dignes, igual que tots”.

Salvador Illa (PSC) en un míting a Barcelona

14:57
   

Vox torna a ser rebut per manifestants

El partit d’extrema dreta Vox s’ha desplaçat aquest diumenge a Lleida per fer campanya. Aquí, igual que aquest dissabte, també ha estat rebut per un grup de persones que han protestat contra la presència de la formació de Santiago Abascal en aquesta ciutat. Sobre això, Abascal ha lamentat que sempre hagin de rebre “crits d’energúmens”.

Tanmateix, el líder del partit a Espanya celebra que els presos independentistes puguin fer campanya sense ser assetjats, si bé es mostra contrari al règim de semillibertat que se’ls ha concedit.

14:46
   

Casado veu Illa com el capità del Costa Concordia

El president del PP, Pablo Casado, ha comparat el candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, amb el capità del Costa Concòodia, Francesco Schettino, el vaixell que va naufragar a la costa italiana el 2012 amb una trentena morts: “Ha fugit del vaixell en plena tempesta”. Schettino va ser condemnat per provocar l’accident i abandonar la nau i el president popular creu que, en la mateixa línia, l’exministre ha desatès la gestió de la sanitat en plena pandèmia per fer campanya

Per contra, Casado situa el candidat del PPC, Alejandro Fernández, com la “vacuna real” contra l’independentisme.

14:38
   

La CUP denuncia el “menyspreu” cap a la pagesia

La CUP ha fet campanya des de Lleida. Allà el diputat al Congrés, Albert Botran, ha reivindicat la tasca fonamental que fa la pagesia, alhora que ha acusat partits i entitats espanyolistes de menysprear les comarques on l’independentisme és majoritari. Davant d’això, Botran reivindica la pagesia com un “motor de canvi” en la història de Catalunya.

Albert Botran CUP a Lleida

14:15
   

Rebuig dels treballadors al debat de TVE en castellà

Després que la direcció de RTVE hagi decidit emetre el debat dels candidats al 14-F en castellà -perquè s’emetrà al canal 24 hores-, els treballadors dels serveis informatius de la televisió pública a Catalunya han mostrat el seu rebuig. En un comunicat, han fet palès el seu “desacord” amb el format i demanen replantejar la decisió. 

Mentrestant, ERC, JxC i la CUP ja han comunicat que hi intervindran en català

13:57
   

Aragonès demana “sumar majories” i no fer “retòrica”

El candidat d’ERC a presidir la Generalitat, Pere Aragonès, ha iniciat el tercer dia de campanya a Lloret de Mar. Des d’allà, el líder republicà ha dit que per implantar la república cal “sumar majories” i “parlar clar al món” i no fer “declaracions” o “retòrica”. Ho ha dit hores després que Laura Borràs (JxC) es comprometés a “activar” la DUI si l’independentisme supera el 50 % dels vots el 14-F. “

13:41
   

Votar PDeCAT per evitar el tripartit

El PDeCAT s’erigeix en el “veritable vot útil” per evitar un tripartit d’esquerres i fer “forta” Catalunya. El partit d’Àngels Chacón també s’ha presentat aquest diumenge com la formació “clau” per garantir la supressió dels impostos de successió i patrimoni, així com una reducció de les ocupacions il·legals. “Només si el PDeCAT té la clau, els Mossos d’Esquadra tindran el suport del Govern per fer front a la seva feina de resposta i protecció dels ciutadans de Catalunya”, ha assegurat la número dos de la formació per Barcelona, Joana Ortega.

13:33
   

Granados (PSC) acusa els comuns de ser “agents comercials” d’ERC

La número dos del PSC al 14-F, Eva Granados, ha acusat la candidata dels comuns, Jéssica Albiach, d’exercir d'”agent comercial” d’ERC, replicant les propostes dels republicans per, diu la socialista, seguir amb el procés independentista.

“Sembla que els comuns han decidit mirar ERC i avui es presenten com el complement ideal de primavera, estiu, tardor i hivern d’ERC. I ho lamentem“, ha dit Granados durant un míting a Barcelona.

13:25
   

Albiach: JxC té “una deriva cada vegada més trumpista”

La candidata d’En Comú Podem a presidir la Generalitat, Jéssica Albiach, demana a ERC que “deixi de despistar” i aposti per un govern d’esquerres, apel·lant així a un tripartit ERC-PSC-comuns. En un acte telemàtic, la presidenciable ha lamentat que el partit de Pere Aragonès vulgui “tornar a pactar amb la dreta”, en referència a Junts per Catalunya, formació que segons Albiach “té una deriva cada vegada més trumpista”.

13:17
   

Arrimadas diu que Catalunya és un “infern fiscal”

La presidenta de Ciutadans a Espanya, Inés Arrimadas, ha qualificat Catalunya d’“infern fiscal” i ha proposat una reducció “generalitzada” dels tributs que s’hi paguen. Des de Barcelona, la líder taronja ha demanat fer de Catalunya “una terra competitiva que atregui talent i empreses”. Per exemple, ha plantejat reduir el tram autonòmic de l’IRPF i eliminar l’impost de successions perquè “asfixien les butxaques de les famílies, pimes i autònoms”.

13:09
   

Colau veu en els comuns la solució per als vetos ERC-PSC

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, considera que els comuns són la solució davant els “vetos creuats” entre Esquerra Republicana i el PSC, fet que ara per ara dificulta la formació d’un tripartit. “Tenim l’orgull de dir que hem impulsat pactes d’esquerres”, ha dit Colau en un acte telemàtic, en referència a grans acords a l’Ajuntament de Barcelona com el del pressupost.

Ada Colau participa en un acte de campanya d'En Comú Podem

13:01
   

Borràs, sobre Illa: “Salveu-nos d’aquest salvador, que no ens salvarà de res”

En el tercer dia de campanya, JxC redobla les crítiques contra el PSC. La candidata Laura Borràs ha alertat que el presidenciable socialista, Salvador Illa, no resoldrà els problemes de Catalunya si presideix la Generalitat: “Salveu-nos d’aquest salvador, que no ens salvarà de res”, ha reclamat, fent un joc de paraules amb el nom de l’exministre. 

Per la seva banda, el president del partit, Carles Puigdemont, ha comparat la “solvència” del conseller d’Empresa en funcions, Ramon Tremosa, amb la “incompetència” del mateix Illa.

12:55
   

Demanen urnes mòbils per a residències de gent gran

La Junta Electoral no permet que Correus reculli els vots per a les eleccions catalanes del 14 de febrer a les residències de gent gran, tal com demanaven professionals de l’àmbit residencial. Això amoïna familiars i residents, que veuen perillar el seu dret a vot i es mostren preocupats per haver de sortir del centre per anar a votar en plena tercera onada de la pandèmia. 

Per això, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) proposa urnes mòbils a les residències per garantir el vot de les persones d’edat avançada.

12:49
   

Fernández (PP), també crític amb la protesta per Hasel

El candidat del PP a la Generalitat, Alejandro Fernández, s’ha sumat a les crítiques de Ciutadans contra la protesta d’aquest dissabte a Barcelona contra la condemna a presó del raper Pablo Hasel. El dirigent popular assegura que la concentració davant la Delegació del Govern espanyol, i on no es van respectar les distàncies, ha estat el resultat de la “passivitat” del fins ara ministre de Sanitat, Salvador Illa

12:43
   

Cs allarga la mà al PSC per a un govern “netament constitucionalista”

El candidat de Cs a la Generalitat, Carlos Carrizosa, ha fet una crida a omplir les urnes el 14 de febrer de “vots taronges” per tal formar un govern”netament constitucionalista”. “O escollim allargar el malson del procés per activa, amb més partits independentistes; o per passiva, amb un tripartit, o escollim un govern que faci una legislatura suportable per a tots”, ha dit. 

Tot i això, en la reunió del comitè executiu del partit a Barcelona, el partit desconfia de la possibilitat que els socialistes acabin pactant amb ERC.

Ciutadans Comitè Executiu 14-F

12:29
   

La campanya del 14-F arriba al Congrés

El ple de control al Govern espanyol que se celebrarà aquest dimecres al Congrés dels Diputats estarà marcat per l’actual període de campanya per a les eleccions del 14 de febrer. Per exemple, el portaveu parlamentari d’ERC, Gabriel Rufián demanarà al president Pedro Sánchez que expliqui per què va canviar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en plena tercera onada de la pandèmia. 

Els republicans també portaran a debat i votació una moció per instar l’executiu espanyol a convocar una segona reunió de la taula de diàleg. Creuen que tan bon punt estigui constituït el govern a Catalunya després del 14-F cal avançar “de manera decidida” en la resolució del “conflicte” polític

12:05
   

Polèmica per la llengua d’emissió del debat de TVE

El debat d’aquest diumenge a la nit a TVE amb els candidats al 14-F ha generat polèmica hores abans de la seva celebració. La direcció de la televisió pública l’emetrà b, tant a la deconnexió de La 1 com a la cadena 24 horas. Això ha generat les crítiques dels treballadors dels informatius de Catalunya i també d’ERC, JxC i la CUP, que han manifestat que en qualsevol cas faran les seves intervencions en català.

11:51
   

El Consell per la República demana “no perdre ni un sol vot”

El Consell per la República ha emès un comunicat instant “tots els independentistes a anar a votar per no perdre ni un sol vot”. “Aquesta contesa electoral serà un nou pas, una nova victòria, un nou embat per apropar-nos a l’objectiu final: fer efectiva la república catalana“, assegura al manifest. 

A més, aquest òrgan considera que la decisió del TSJC de fixar la data de les eleccions en el 14-F és “una ingerència inacceptable del poder judicial espanyol”.

11:42
   

Carrizosa carrega contra la protesta en suport a Hasel

El cap de llista de Cs a les eleccions de 14 de febrer, Carlos Carrizosa, ha carregat contra la manifestació que va haver-hi anit a Barcelona en suport al raper Pablo Hasel. El candidat ho ha qualificat de “rave” dels “radicals separatistes” ha criticat que se celebressin malgrat les mesures per frenar el coronavirus: “I aquí no passa res”.

11:17
   

Vox té previst un acte a Lleida, com la CUP

El partit d’extrema dreta Vox celebrarà un acte electoral a Lleida, mateixa ciutat on la CUP es desplaçarà aquest diumenge. Ahir, en el segon dia de campanya, el candidat Ignacio Garriga i el líder de la formació a Espanya, Santiago Abascal, van ser rebuts a Girona per desenes de persones que van intentar boicotejar-los l’acte. Abascal va culpar els governs de la Generalitat i l’Estat de fomentar la “violència”, va dir, contra Vox. 

11:01
   

Borràs (JxC): “Amb la covid, hem vist les mancances de no ser independents”

Junts per Catalunya (JxC) es desplaça aquest diumenge a les 11 h fins a la Seu d’Urgell per fer un acte de campanya. Ahir, la candidata Laura Borràs va defensar que des del seu partit tenen com a prioritat la gestió de la pandèmia del coronavirus, però que no abandonen l’ambició d’assolir la independència perquè, precisament, considera que és la manera de millorar la crisi sanitària: “Amb la covid, hem vist les mancances de no ser independents”, ha dit en referència a les limitacions que té Catalunya a l’hora de decidir restriccions, com el confinament domiciliari.

10:46
   

Alejandro Fernández (PP) carrega contra Cs 

De nou, el candidat del PP, Alejandro Fernández, estarà acompanyat en aquesta jornada de campanya pel president del partit a Espanya, Pablo Casado, així com per l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, i el de Madrid, José Luis Martínez-Almeida. En el darrer acte electoral, Fernández va carregar contra Ciutadans per no haver-se presentat a la investidura després de guanyar les eleccions del 2017. 

10:31
   

La CUP promet “no renunciar” a un referèndum

En el tercer dia de campanya electoral, la CUP farà un acte a Lleida en què candidats del partit explicaran les seves propostes per a les comarques d’aquesta província. També hi serà el fins ara diputat Albert Botran. La candidata Dolors Sabater no participarà en cap acte avui. Aquest dissabte, la presidenciable dels anticapitalistes va prometre “no renunciar al referèndum” i treballar per poder-lo organitzar el 2025.

10:19
   

Albiach (ECP) critica la tarifa “desproporcionada” que rep la sanitat privada per atendre pacients covid

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, entra de nou en campanya aquest migdia en un acte des de la seu dels comuns a Barcelona. Aquest cap de setmana, han posat l’accent en la situació del riu Ebre i en la sanitat privada. La candidata d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha acusat el govern actual de pagar una tarifa “desproporcionada” per cada pacient amb covid-19 que és atès a una UCI d’un centre privat.

10:01
   

Illa (PSC) promet portar “estabilitat” a Catalunya després de “10 anys perduts”

El candidat del PSC, Salvador Illa, arrenca la jornada d’aquest diumenge a la seu del partit a Barcelona, de nou al costat del primer tinent d’alcalde a l’Ajuntament, Jaume Collboni. També els acompanyarà la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet. Els socialistes prometen portar “estabilitat i solvència” a Catalunya “després de 10 anys de bloqueig, 10 anys perduts”.

09:47
   

El PDeCAT aviva el foc contra JxC pel projecte independentista

El PDeCAT segueix amb l’aposta pels actes al territori i avui es desplaça fins a Manresa. Hi participarà la número dos del PDeCAT i exconsellera, Joana Ortega, que ha avivat el foc contra JxC pel projecte independentista. De fet, Ortega creu que és culpa de Junts la pèrdua de respecte que tenen les institucions catalanes i avisa: “Només serveixen per agitar, no per governar”.

09:31
   

ERC fixa la diana en “els de sempre” com a rivals a batre el 14-F

El candidat d’ERC, Pere Aragonès, farà campanya avui des de Lloret de Mar, amb diputats del Parlament i la secretària general del partit, Marta Rovira, des de Suïssa. Aquest cap de setmana, els republicans han fixat “els de sempre, els que fa 40 anys que governen” com els rivals a batre el 14 de febrer. Davant d’ells, ERC s’erigeix com l’única alternativa útil i honesta.

09:18
   

Arrimadas (Cs): “l’independentisme està desmobilitzat i dividit”

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, fa costat de nou al candidat a la presidència del partit, Carlos Carrizosa. Aquest diumenge celebren un acte telemàtic per tercera vegada des de Barcelona. Ciutadans fa una crida a la votació ara que “l’independentisme està desmobilitzat i dividit”. Arrimadas demana “no ressuscitar-los gràcies a un tripartit amb el PSC.”

09:00
   

Què fer si treballo el 14-F?

El 14 de febrer és diumenge i per a alguns catalans és jornada laborable, malgrat ser dia d’eleccions a Catalunya. En el cas que et toqui treballar i vulguis votar presencialment a un col·legi, què és el que has de fer? I si ets membre d’una mesa, interventor o apoderat pots faltar al teu lloc de feina? Et resolem tots els dubtes.

08:29
   

Cues en oficines de Correus, obertes en dissabte

Després que aquest dissabte al matí Correus obrís les portes d’un centenar d’oficines a Catalunya per poder tramitar el vot per correu, alguns locals de Barcelona han registrat llargues cues de ciutadans per poder-lo sol·licitar. El nombre de peticions fins dimarts passat ja era un 82 % superior al del mateix període dels anteriors comicis catalans, els del 2017.

Correus ha reforçat la seva plantilla a Catalunya amb 965 nous contractes i ha ampliat l’horari de totes les seves oficines, tot i que aquest diumenge romandran tancades.

07:59
   

Els eslògans dels partits: què hi diuen?

Els candidats a la presidència de la Generalitat encara tenen 12 dies per endavant per celebrar mítings i mirar de convèncer els catalans per ser votats el 14 de febrer. Alguns partits aprofiten els seus actes per presentar els seus cartells i eslògans, mentre que d’altres opten per vídeos de promoció a les xarxes socials.

“Al costat de la gent”, “Fem-ho”, “Un nou cicle per guanyar”… Aquests són els eslògans dels partits per al 14-F

07:30
   

Presos en campanya i vot per correu

La cursa electoral pel 14-F continua en marxa, després d’un segon dia de campanya que ha deixat una imatge destacada: la sortida de presó de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell. A més, l’exconseller Joaquim Forn ha participat per primera vegada en un míting electoral a Barcelona.  Els partits ja aprofiten per fer crides a votar massivament per correu per garantir una participació alta el 14 de febrer.