El 30 de maig és la nova data acordada per celebrar les eleccions a Catalunya 2021, uns comicis que estaven convocats per al 14 de febrer i que el govern català ha decidit ajornar després d’analitzar les últimes dades covid que han deixat un rècord de positius en la tercera onada a Catalunya aquesta setmana de gener.

El vicepresident del govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha signat el decret d’ajornament dels comicis aquest divendres a la tarda. En la compareixença posterior, ha explicat que s’ha pres la decisió d’ajornar les eleccions “per evitar que coincideixi amb les setmanes més difícils” de la tercera onada i “perquè ningú hagi de renunciar al seu dret a vot”.

Aragonès també ha demanat als Grups Parlamentaris que tinguin “una actitud responsable” i s’aïlli la situació de pandèmia “de la disputa electoral”. El vicepresident s’ha mostrat confiat que a la nova data, el 30 de maig, “hi haurà un clima més propici” per celebrar les eleccions “amb part de la ciutadania ja vacunada”.

La portaveu del govern, Meritxell Budó, ha explicat que els informes dels que disposen preveuen que la mala situació actual de la pandèmia “es pot perllongar més enllà del 14-F”, fet que “impedeix garantir un procés electoral en plena llibertat”. També ha dit que els propers dies informaran de com afecta la nova data al calendari electoral.

De fet, Salut ja havia anunciat que el pic de pressió a les UCI serà al voltant del 14 de febrer, quan estaven previstes les eleccions catalanes. D’aquesta manera, el govern català espera que les noves mesures i restriccions vigents des del 7 de gener a Catalunya i que, de moment, s’allargaran fins al 24 de gener, permetin rebaixar la taxa de contagi i el nombre de casos positius de coronavirus, així com també la pressió a les UCI.