Després de la proclamació de la república, a Madrid, PP, PSOE i CS ja pensen en les eleccions del 21 de desembre anunciades pel Govern espanyol. Populars, socialistes i també els membres de la formació taronja reclamen tornar a la legalitat a través de les urnes.

El vicepresident de Comunicació del PP, Pablo Casado, ha demanat “tranquil·litat” als catalans després de la proclamació de la República Catalana i ha assegurat que els jutges decidiran el futur dels membres del govern català, segons els populars, ja destituït, com Oriol Junqueras o representants del Parlament, també dissolt pel PP, com Carme Forcadell.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánzhez, diu que davant la balança de “donar l’esquena a Espanya o defensar la integritat territorial”, els socialistes opten per “estar amb la Constitució”. Asseguren que l’autogovern de Catalunya “ha estat violentat pels seus dirigents”. Per la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, també s’ha mostrat a favor d’aplicar la Constitució i “anar a les urnes” el 21 de desembre.