El lloc que habito‘ és el documental amb què el sindicat de les treballadores de la llar i les cures, Sindillar, vol visibilitzar la situació a Barcelona de les dones migrants que formen part del col·lectiu. Recull, amb el format d’un assaig audiovisual, casos de membres del sindicat com el de la Mireya Argueta.

Segons explica al programa Plaça Tísner, Argueta va arribar a Barcelona com a refugiada humanitària des del Salvador i actualment treballa en cinc cases. Considera que la seva feina “hauria d’estar més valorada perquè treballem amb el que més estima qui ens paga: els fills, els pares i casa seva”.

Hem de ser dones migrades amb veu, lluitar per una vida digna”
Mireya Argueta, Sindillar

La Mireia és una de les participants en l’elaboració d’un film que es va iniciar als tallers que organitza Sindillar i que parteix dels testimonis en primera persona d’algunes de les membres del sindicat. Detallen les dificultats amb què es troben a través de converses i imatges enregistrades per elles mateixes.

Reclamen, també, una regulació del sector i dels seus casos: “Hem de ser dones migrades amb veu, lluitar per una vida digna. La situació és precària i difícil, sobretot per la llei d’estrangeria”.

Exposició a La Casa Elizalde

El documental ha guanyat el concurs de vídeo creació ‘A-Place’, organitzat per LOOP Barcelona que és, també, l’entitat responsable de l’exposició amb què s’ha presentat ‘El lloc que habito’ al Centre de Cultura La Casa Elizalde.

Ha servit a les dones migrants per alçar la veu i contar com se sentien en aquesta ciutat”
Victoria Sacco, LOOp Barcelona

Des del certamen, Victoria Sacco destaca que el documental “ha servit a les dones migrants per alçar la veu i contar com se sentien en aquesta ciutat, com es viu lluny de casa“. A la mostra, la projecció del film s’acompanya de fotografies i d’un vídeo del projecte MEMories and EXperiences for Inclusive Digital Storytelling, que convida a conèixer el patrimoni cultural de Barcelona mitjançant una aplicació i les veus de les integrants de Sindillar.