Diverses generacions han crescut amb les aventures de ‘Les tres bessones’, els personatges creats per la il·lustradora Roser Capdevila Valls que han traspassat tota mena de fronteres. Els seus contes s’han traduït a 35 llengües i la sèrie d’animació s’ha arribat a veure en 158 països, una autèntica fita per al sector literari i audiovisual català que va suposar un impuls a les publicacions i produccions per a televisió dirigides a públic infantil.

Capdevila ens ha visitat poc després de rebre la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, un dels molts i valuosos guardons amb què ha estat reconeguda la seva intensa tasca: entre d’altres, el Premi Serra d’Or, el Premi Nacional de l’Audiovisual, la Creu de Sant Jordi, la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona al Mèrit Artístic, la Medalla d’Or de les Belles Arts del Ministeri de Cultura i la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya.

Per la il·lustradora, tots aquests reconeixements fan molta il·lusió, però recorda que molta altra gent que també en mereix no en té cap. I afegeix: “A mi, tants premis i molta gent que jo admiro, no només professionalment sinó humanament, que per mi és el més important, [no en té cap]”.

Tota una vida dibuixant

Passats els 80 anys, Capdevila Valls manté l’entusiasme, l’alegria i la generositat amb què sempre s’ha relacionat amb el seu públic. Tot i que els problemes de vista li impedeixen dibuixar tant com voldria i l’han allunyat de la producció artística professional, du sempre a sobre un quadern en què segueix plasmant, a partir del traç i els colors, experiències i pensaments del seu dia a dia. Al ‘Plaça Tísner’, ens ha ensenyat un dels volums d’aquest dietari personal il·lustrat, tot conversant de la seva llarga i prolífica trajectòria.

Lluny queden els anys de postguerra i franquisme, en què havia de trobar escletxes per donar sortida a la seva creativitat, davant de mestres “castradores” com la que va inspirar el personatge de la Bruixa Avorrida, i obrir-se camí en una societat masclista i moralista. Aquests records els va recollir en el volum ‘La nena que volia dibuixar’ i van íntimament associats al barri d’Horta, on va créixer i viure fins que es va casar.

L’univers de ‘Les tres bessones’

Poc després van néixer l’Anna, l’Helena i la Teresa, les tres bessones de carn i ossos que van inspirar les de ficció i que la van acabar convertint en una de les il·lustradores de referència del nostre país. A través de les seves històries, la il·lustradora va crear un univers d’entreteniment carregat de tendresa, curiositat i passió pel coneixement. Així, les tres bessones han coincidit i admirat l’obra de figures com Antoni Gaudí, Leonardo da Vinci, Amadeus Mozart i Vincent van Gogh, però també s’han fusionat amb contes tradicionals i els han modernitzat.

Fa més d’una dècada que Roser Capdevila Valls va donar el seu llegat, que inclou més de 3.000 dibuixos, litografies, gravats i contes, a la Biblioteca de Catalunya. Sempre inquieta, però, segueix oberta a noves experiències creatives. La més recent, fer una obra mural. Va ser el mes de maig, dins la programació de la setena edició del Gargar Festival de Murals i Art Rural, a Penelles, en què va pintar una vinyeta de conte sobre un mur 20 m² i va explicar als infants la seva història, un moment bonic i màgic, com tot el món imaginat i compartit per aquesta estimada creadora.

L’entrevista al ‘Plaça Tísner’