La nova proposta de La Virgueria és, segons ha dit la seva autora a ‘Plaça Tísner‘, “una invitació a mossegar, a llepar, a fer tot allò que ens ve de gust… una autèntica revolució del plaer“. Es tracta d’una obra que sorgeix de les respostes a una enquesta que preguntava sobre temes relacionats amb la sexualitat i el fet de ser dona. El resultat és ‘La punta de l’iceberg‘.

Una enquesta a dones de totes les edats

Heu mantingut mai relacions sexuals sense ganes? Quina opinió en teniu, de la pornografia? Quina relació establiu entre amor i sexe? Aquestes són només tres de les 40 preguntes que tenia el qüestionari. I una de les conclusions que més van cridar l’atenció als directors de l’obra és el sentiment de culpa que confessaven tenir moltes de les dones enquestades.

Tant les preguntes de l’enquesta com el text teatral, han estat escrites per la creadora escènica i actriu Isis Martín. Per ella, l’origen d’aquest sentiment de culpa és la influència religiosa i el poder: “A les dones se les posa entre el binomi de puta o monja… Si tens massa sexe, malament. Si en tens poc, també malament”. Per Martín, l’obra vol ser una “celebració del cos i del desig“.

Primera part d’una trilogia?

El text teatral ha estat codirigit per la mateixa Isis Martín i per Aleix Fauró. Segons han explicat, el material que van obtenir amb el qüestionari és tan extens que ja estan escrivint una continuació, “que podria convertir-se en trilogia“. Una de les dificultats, han dit, va ser “decidir quines històries es quedaven fora”. De moment, la primera part es pot veure a El Maldà fins al 7 de maig.

El “mosaic” d’Isis Martín i Aleix Fauró

  • Una pel·lícula: ‘This is England’, escrita i dirigida per Shane Meadows el 2006. Un retrat cru i salvatge de l’Anglaterra dels anys 80 que la Isis considera una obra mestra de principi a fi. Entre d’altres, per les interpretacions actorals, la perfecció dels personatges i les seves relacions, l’habilitat a l’hora de crear els ambients i l’originalitat de les escenes.
  • Un grup de música: Extremoduro. L’Aleix el considera la banda sonora de la seva vida. Explica que el seu “rock transgressiu” l’ha acompanyat des dels 13 anys i assegura que és la música que pot treure’l de les tenebres en els seus dies més foscos.
  • Una ciutat: Berlín. Tot i que no hi ha un motiu o vincle concret que ho justifiqui i a ell mateix li costa descriure-ho, l’Aleix confessa que a la capital alemanya s’hi sent com a casa. Quan hi és té la sensació que, simplement, la ciutat està feta a la seva mida.
  • Una sala: El Maldà. És on aquests dies es pot veure la nova proposta de la companyia La Virgueria: ‘La punta de l’iceberg’. Isis Martín Miralles ha escrit aquest text sobre la sexualitat que porta escena amb Aleix Fauró Sierra i que avui ens venen a presentar.
  • Un llibre: ‘Feminismo vibrante’, d’Ana Requena. La Isis el va llegir després d’haver escrit ‘La punta de l’iceberg’ i li va agradar descobrir com les tesis d’aquesta obra encaixen al 100 % amb el punt de vista del seu text: entendre plaer com a revolució.
  • Una plaça: la del Sortidor, on acostumen a anar a prendre alguna cosa. El Poble-sec és el barri on viu la Isis i on la companyia La Virgueria hi té la seu, així que és un espai de proximitat que, a més, els agrada pel seu ambient tranquil.

L’entrevista sencera al ‘Plaça Tísner’