‘Plaça Tísner‘ entrevista Maria Canelles Trabal, una escriptora barcelonina que acaba de publicar la seva primera novel·la. Es titula ‘Contra la nostàlgia‘ i proposa una dura reflexió sobre la memòria i els vincles familiars a través de la Meri, un personatge que torna a la seva ciutat després d’un munt d’anys vivint fora intentant oblidar un passat tèrbol.

La Meri és una professora veterana en una universitat nord-americana que viatja a la casa familiar de Sabadell per la mort de la mare, 40 anys després d’haver marxat a causa d’un fet inesperat. El viatge esdevé catàrtic per a una dona que sempre ha viscut mirant d’esborrar els seus records i, especialment, la veu de la seva mare que, fins i tot ara, morta, continua ressonant dins seu.

Una mare de tracte difícil que ha “justificat” Maria Canelles ja que, segons l’escriptora, és una dona “fruit de l’època”. Per tant, diu, si el personatge hagués nascut en l’actualitat, “seria una executiva d’èxit i sense fills”. Perquè, segons Canelles, “en aquell moment, sembla que l’única sortida era ser mare, i ella no sap com fer-ho”.

Capítols curts, salts temporals constants i una manera de narrar juganera s’apleguen en una novel·la en què les cicatrius de la vida semblen inesborrables.

L’entrevista sencera a ‘Plaça Tísner’