Gustavo Adolfo Tarí és dissenyador de vestuari per a espectacles, tot i que ell es considera un “artesà” perquè fa a mà tot el procés de confecció de les seves peces úniques. Ha vestit estrelles com Shakira i Rosalía, a qui ha fet brillar amb les seves creacions de pedreria i metacrilat. Des del seu taller del Poble-sec, que ell defineix com un laboratori i també un castell, imagina i cus vestits enlluernadors d’estètica futurista.

Tarí va arribar a Barcelona el 1999 procedent de Torrellano, un poblet de la província d’Elx, i des d’aleshores no ha deixat de cosir i crear, activitats a les que dedica el 99 % de la seva vida: “Si és per a un espectacle de teatre acostumo a tenir tres mesos, si és una publicitat… tres dies. Per fer un vestit d’alta costura o que sembli alta costura”, ha explicat el dissenyador al Plaça Tísner.

Shakira i Rosalía

El seus clients són els estilistes, no treballa directament ni per als artistes ni per a particulars. Són ells qui acaben triant les seves peces extremades i cridaneres per a les seves estrelles. Les han lluïdes Rosalía, Nathy Peluso i la mezzosoprano nord-americana Joyce DiDonato, entre d’altres. Explica Tarí que Lady Gaga i Mariah Carey van tenir peces seves però no les van utilitzar. “Això passa moltes vegades, no sempre es guanya“, i especifica que per a ell totes les artistes són importants, famoses o no: “N’he vist néixer moltes i em sento afortunat de veure de prop el que és una estrella“. Ha fet brillar India Martínez i la badalonina Queralt Lahoz. També a Shakira, a qui va acompanyar de gira per diverses ciutats europees durant quatre anys i a qui segueix confeccionant algunes peces des del seu taller barceloní.

Lady Gaga i Mariah Carey van tenir peces meves però no les van utilitzar. No sempre es guanya”
Gustavo Adolfo Tarí, dissenyador

Metacrilat tallat a làser i pedreria

Tarí fa cada peça de principi a fi, des de la idea inicial passant per la recerca de materials, la fabricació i els acabats. La seva especialitat són el metacrilat i la pell sintètica de mirall tallats a làser, materials que el diferencien de la resta i el converteixen en tot un referent a l’estat. “Li donen al cos una rigidesa, creen altres formes i, per mi, això és molt interessant”. En altres èpoques la seva inspiració han estat el món de les vedets, però ara aposta clarament per una imatge molt més futurista, gairebé robòtica, “ara el que més em demanen els clients, és això”.

Una altra de les seves especialitats és la pedreria, i crea tocats per a cabell que semblen màscares amb petits diamants de cristall. Entre els seus impressionants vestits també hi ha un disseny de set quilos que la cantant Nathy Peluso va portar en un vídeo per a la cerimònia dels Goya del 2021.

Tarí confessa que la màxima satisfacció és veure com les seves creacions resplendeixen sobre l’escenari o en un videoclip, però es lamenta que al món de l’espectacle no es reconegui tot l’equip que hi ha darrere la imatge de les estrelles, com sí passa al món de la moda. Troba a faltar més repercussió: “A vegades, un dissenyador de moda, amb molta menys feina té molt més reconeixements“.