Al llarg de la seva trajectòria, Neus Martín Royo ha retratat ciutats com Nova York, Londres o l’Havana. Però hi ha un paisatge que sempre ha estat un leitmotiv en la seva obra, el paisatge viscut. La pintora realista, veïna del Poblenou, coneix el barri des de tots els angles i sota tots els tipus de llum. Escenes del seu entorn quotidià que li han inspirat fins a 130 obres en els últims 30 anys i en què l’artista aporta una distorsió particular gràcies a l’ús subjectiu del color.

Tot i aquest filtre, les peces cobren un valor documental en l’exposició “Poblenou. La memòria pintada”, que s’ha fet en col·laboració amb l’Arxiu Històric del Poblenou. Pintura i fotografien dialoguen en una mostra repartida per diferents seus del barri, en què exposa la transformació viscuda.

Una mostra repartida en quatre centres

L’exposició es pot visitar en quatre espais principals. A la Torre de les Aigües, s’hi poden veure els quadres referents a aquest element clau en l'”skyline” poblenoví que remet al seu passat industrial, mentre que la transformació tecnològica del 22@ queda plasmada al MUHBA Oliva Artés. Les obres que retrataven les vies que separaven els veïns del mar i la seva posterior obertura a la platja arran dels Jocs Olímpics del 92 es troben situades a la Fundació Palo Alto, i els retrats de les botigues, la gent i la vida al barri es recullen al Centre Cívic Can Felipa i en els aparadors d’una desena d’establiments que estan geolocalitzats en un mapa al web de l’Arxiu.

Abans de pintar un tema primer em documento molt i les fotografies que faig en diferents moments del dia són els apunts que després utilitzo per poder dur l’obra a gran format”
Neus Martín Royo, pintora

L’artista en acció

Amb motiu de la mostra, l’artista ha reproduït el seu estudi ubicat al barri a l’interior de la Torre de les Aigües. S’hi poden veure fotografies, apunts, esbossos i tot el material de treball que Martín Royo utilitza en el seu procés creatiu. I durant algunes hores a la setmana, sota la llum zenital que banya l’interior de la torre, la creadora pinta un treball en procés que el públic pot seguir en directe. Allà la trobem amb la seva bata plena de pintura concentrada a trobar el to exacte d’un edifici del barri. Una bombolla a l’espai íntim de l’artista que permet els visitants a conèixer de prop el seu particular us del carbó, les textures i el color.