Un grup d’arquitectes catalans ha construït una escola per a 500 nens al Senegal i ha rebut un premi internacional d’arquitectura Aga Khan pel projecte. També han quedat finalistes als premis FAD, on han obtingut, a més, el premi de l’opinió. Segons David García, màxim responsable del projecte, “han premiat principalment el fet que un arquitecte s’hagi convertit en un agent de cooperació”.

L’arquitecte, fundador del despatx Dawoffice, ha explicat al programa ‘Plaça Tísner’ com s’ha dut a terme el projecte. Hi han participat més d’un centenar d’arquitectes i 200 treballadors, han trigat set anys a finalitzar-lo i s’ha tirat endavant gràcies als més de 500.000 euros recaptats a partir de donacions de particulars i empreses.

Més que una escola

Tot va començar amb un viatge d’alguns membres del despatx d’arquitectura barceloní Dawoffice al sud del Senegal. García explica que van detectar moltes mancances a la zona, però la que més els va alertar va ser la quantitat d’infants que no podien continuar els estudis, accedir a l’educació secundària. Va ser aleshores quan van decidir fer el projecte del CEM Kamanar. I, tot i que no pot acollir tota la infància pendent d’escolaritzar, “l’escola està pensada modularment, de manera que es pot ampliar“, assegura l’arquitecte.

Has de ser local, viure allà, construir des dels seus ulls”
David García

Després de presentar el projecte a les autoritats de la zona, van començar les obres amb l’objectiu “que fos un edifici sostenible, però de veritat”. I per això, segons David García, “has de ser local, viure allà, construir des dels seus ulls”.

La idea, a més, era aprofitar l’ocasió per recuperar les tècniques de construcció del lloc i compartir-les amb els seus habitants: “Treballar de la manera que es construïa abans, aprofitant els materials que tens a l’entorn, directament al solar, i tornar a ensenyar aquestes tècniques a la mà d’obra local“. Tot i que, adverteix, en aquest cas, va ser un aprenentatge mutu: “Nosaltres també vam aprendre d’ells”.

El que proposes allà és investigació pel que pots proposar aquí”
David García

L’arquitectura com a eina de desenvolupament

Per a García, treballar a països en vies de desenvolupament permet practicar l’arquitectura amb una major llibertat: “Que no depengui d’una normativa, sinó de la teva facultat, del que has après amb els anys”. Explica, a més, que el que posa en pràctica a Àfrica també li serveix per treballar a casa nostra: “El que proposes allà és investigació pel que pots proposar aquí“.

Des de Foundawtion, fundació que van crear per construir el CEM Kamanar, asseguren que el seu objectiu és impulsar la cooperació i el desenvolupament a través del disseny i l’arquitectura. Actualment, treballen en dos projectes nous: un centre de formació professional al Senegal i una llar d’acollida d’infants a Namíbia.