“No aprendré a tocar mai samba d’arrel o son hausteco d’una manera perfecta, hauria de viure una vida sencera al Brasil o a Mèxic per aconseguir-ho”, reflexiona el músic madrileny Jairo Zavala. Més conegut pel nom del seu projecte artístic, Depedro explica al programa ‘Plaça Tísner‘ que busca acostar-se a músiques de diferents parts del món, però fent-ho a la seva manera i “posant-hi una pinzellada subtil”. “Tinc massa respecte pels gèneres musicals com per apropiar-me’ls”, confessa.

Per al seu darrer àlbum, ‘Un lugar perfecto’, ha partit de la música popular americana en el sentit més ampli de la paraula. És un viatge sonor que va de punta a punta del continent, “des d’Alaska a Terra del Foc”. I s’ha fixat “no només en la part estètica de la música, sinó també en la lírica”. Com a exemple, ens interpreta una cançó del disc titulada ‘La siembra’. És una bachata suau amb una lletra que s’inspira en una frase que li van dir a Mèxic: “Ens van enterrar, però no sabien què érem, llavors“.

Vaig començar amb el rock perquè era el que em tocava generacionalment, però la música que escoltava a casa m’ha acabat influenciant”
Depedro

De pare peruà i amb una mare que va residir a Àfrica, va créixer escoltant des dels “Beatles a Lamine Konté o havaneres”. “Vaig començar amb el rock perquè era el que em tocava generacionalment, però els orígens i la música que escoltàvem a casa m’ha acabat influenciant”. Així, després de liderar grups com Vacazul, va posar en marxa Depedro l’any 2008 per donar una sortida a la seva passió per les sonoritats americanes i africanes.

Setè disc d’estudi i primer amb productor

El nou disc de Zavala és el setè d’estudi i el primer en què ha delegat la producció en un altre músic, el veneçolà Gustavo Guerrero. El presentarà en directe a Barcelona el dia 12 de juliol dins del festival Cruïlla.

Sobre el concepte de l’obra, assegura que ‘Un lugar perfecto’ “no és un lloc geogràfic ni físic, sinó un indret en què intentes accedir sent conscient que a la vida hi ha errors, que caus i tens dret a aixecar-te”. “Es tracta de ser una millor versió d’un mateix, però per aconseguir-ho has de mirar a prop teu i no a l’horitzó, a l’èxit”, matisa.

Treballar amb Amparonia i Calexico

Més enllà de Depedro, Jairo Zabala també ha estat implicat en projectes de la talla d’Amparonia, liderat per Amparo Sánchez. “Em va obrir moltes portes i vaig poder compondre amb ella i veure com treballa una gran cantant”, recorda. Un altre dels grans noms amb què ha treballat és el grup estatunidenc Calexico. “Estic molt agraït del bagatge que he agafat amb ells, tenen una curiositat innata, són molt viatgers i t’animen a tocar altres instruments”, relata.