El compositor i guitarrista flamenc Juan Gómez, més conegut com a Chicuelo, ha passat pel ‘Plaça Tísner’ acompanyat de Luis Gibert, director del documental titulat ‘Camino a Chicuelo’. La pel·lícula segueix de ben a prop durant sis dies l’artista just abans d’una actuació. Per Gibert, es tracta tant d’un viatge exterior com un d’interior cap a la personalitat de Chicuelo.

Als 55 anys, Chicuelo assegura que amb el pas del temps s’han anat perdent els punts de trobada artístics a Barcelona, “on ens reuníem a la nit per cantar i improvisar sense cap mena d’inconvenient“. Explica que ara el flamenc es canta només en llocs formals, com són els tablaos, o de manera clandestina. “Trobo a faltar aquelles reunions espontànies fins a altes hores de la matinada”, reconeix.

Documental ‘Camino a Chicuelo’

El 14 de desembre es va estrenar al Cinema Maldà de Barcelona ‘Camino a Chicuelo’, un documental en què, segons el director, “descobreixes més l’artista, però també la part més personal de Juan Gómez”. Tot això, diu, gràcies a tots aquells que l’han acompanyat al llarg de la seva vida. La cinta ha estat candidata a cinc nominacions dels Premis Goya.

Passió pel flamenc des dels 12 anys

Chicuelo és un dels guitarristes més destacats del panorama flamenc. Va començar a tocar la guitarra als 12 anys amb el mestre Casimiro González. En la seva llarga trajectòria, ha acompanyat cantaores com Enrique Morente, Miguel Poveda, José Mercé, El Cigala i Carmen Linares. Com a solista, ha editat quatre àlbums: ‘Cómplices’ (2000), ‘Diapasión’ (2007), ‘Uña y carne’ (2019) i ‘Caminos’ (2022).

D’altra banda, és director musical de la companyia de dansa japonesa de Shoji Kojima i de Somorrostro Dansa Flamenca, produïda pel Taller de Músics. També ha participat en l’àmbit cinematogràfic, component, per exemple, part de la música de ‘Blancaneu’, de Pablo Berger (2012), amb la qual va guanyar el premi Goya a la millor cançó original.

L’entrevista sencera al ‘Plaça Tísner’