L’actor Alexey Yudnikov i la directora i dramaturga Sasha Denysova, d’origen ucraïnès, feia anys que treballaven junts en un teatre independent al centre de Moscou, des d’on concebien l’escena com un espai de resistència. Amb les seves obres de crítica social fins que l’esclat de la guerra amb Ucraïna va intensificar la censura del govern rus.

Tinc col·legues que s’han quedat a Moscou, però allà és impossible dir res, has de tancar la boca”
Alexey Yudnikov, actor

El seu era un teatre molt crític amb el poder, contrari al govern de Putin i amb els oligarques russos.

Intentàvem crear alguna cosa, però tots els nostres esforços van ser destruïts. La nostra obra va ser clausurada quan va començar la guerra”
Sasha Denysova, dramaturga

Residències No Callarem Artistes en Risk

Amb aquesta situació, tots dos van sol·licitar una residència a l’ONG Artists at Risk, que des del 2013 ha construït una xarxa mundial per ajudar artistes perseguits que fugen de l’opressió o de la guerra. Des que va començar l’atac rus, l’organització treballa per acollir més de 1.750 artistes en risc pel conflicte a Ucraïna i 360 creadors dissidents més en risc de persecució, presó o tortures a Rússia i Bielorússia. Entre les institucions que s’han sumat al projecte hi ha l’ICUB, des del Departament d’Innovació, Coneixement i Arts Visuals i el CCCB que, a través de la plataforma No Callarem, ha fet possible l’arribada de Yudnikov i Denysova a Barcelona.

‘La meva mare i la invasió a gran escala’

Actualment, Alexey Yudnikov i Sasha Denysova estan immersos en un procés de creació a la Fabra i Coats, on viuen i assagen des del juliol passat, pendents de l’actualitat de la guerra a Kíiv, on encara tenen familiars. De fet, treballen en un text inspirat en la història de la mare de l’autora, Olga Ivanovna, de 81 anys, que es va negar a abandonar la casa familiar a Kíiv quan va esclatar el conflicte i conviu diàriament amb els atacs dels drons intentant seguir amb la seva quotidianitat.

Ahir mateix la mare em deia que compartís tot això amb la gent de Barcelona”
Sasha Denysova, dramaturga

Sota el títol ‘La meva mare i la invasió a gran escala’ explicaran la història de tots aquells civils que viuen el dia a dia en ple conflicte. Yudnikov serà l’únic intèrpret en escena i es posarà a la pell de prop d’una vintena de personatges.

Això no ha estat la meva elecció, però estic content de poder dir el que penso enlloc d’estar posant un somriure amb una pistola apuntant al meu cap”
Alexey Yudnikov, actor

L’obra es presentarà a finals d’any al CCCB.