El Parc Central de Nou Barris tindrà ben aviat una gran balena, el joc infantil singular que l’Ajuntament ha triat per a aquest espai. Ja estan en marxa les obres per fer la gran estructura amb forma de balena amb zones d’escalada, equilibris i llits elàstics. La nova àrea infantil s’estrenarà a finals de setembre.

Dins la balena

La figura de la balena s’ha dissenyat com una estructura polivalent, en què poden jugar i conviure infants de diferents edats. A la part davantera, hi haurà tobogans, xarxes de cordes i elements escalables pensants per als més petits. Dins l’animal, descobriran un altre element: un vaixell balancí. I al voltant, s’hi instal·laran un conjunt de troncs i cordes d’equilibris i una zona amb dos llits elàstics, un de circular i un altre de rectangular adaptat. Hi haurà, a més, una zona de multijocs a la cua de la balena per a canalla a partir dels tres anys. Tot plegat té un pressupost que ronda el milió d’euros.

La Barcelona jugable

La balena del Parc Central és un dels quatre jocs singulars que l’Ajuntament ha dissenyat inspirant-se en altres parcs infantils europeus, sobretot nòrdics, per tal d’estimular la creativitat i la imaginació dels més petits a l’hora que es fomenta l’activitat a l’aire lliure. La idea és defugir les estructures convencionals i oferir estructures innovadores que permetin els menors explorar, saltar i experimentar. Amb aquesta filosofia, ja es van instal·lar uns jocs geomètrics a la plaça del Sol, de Gràcia, l’any passat i aquest estiu s’estrenarà un pop gegant al parc de la Pegaso i una oreneta als Jardins de la Indústria, a més de la balena del Parc Central de Nou Barris.

La primera de les propostes infantils

Tot plegat és una de les mesures del Pla de joc a l’espai públic. En el cas del Parc Central de Nou Barris, es va engegar el curs passat un procés participatiu amb els nens i nenes de les escoles Calderón de la Barca, Àgora i els de l’Esplai Guineueta per redissenyar el recinte perquè fos més jugable. Es van recollir totes les idees aportades pels menors, els experts en jocs infantils. De moment, rebran l’estructura polivalent de la balena, que reuneix molts dels seus requisits: exploració, escalada, llits elàstics i tobogans. Però al document s’hi van recollir moltes altres propostes per reordenar el parc i que oferís llocs de descans, llocs per als esports col·lectius i serveis públics, entre altres propostes.