Ja fa uns mesos que la xarxa coneix aquesta etiqueta, que aplega totes les instantànies dels viatgers de Rodalies que posen els peus al seient. Twitter s'ha convertit en l'espai on els passatgers denuncien aquest comportament incívic i barregen la crítica amb l'humor. Als peus s'hi sumen altres irregularitats, com permetre que el gos s'assegui al seient. Malgrat que Twitter en va ple, sobre el terreny, és difícil captar amb la càmera aquest comportament incívic.Tot i això, els usuaris afirmen que aquestes actituds són habituals, especialment a primera hora del matí i a les nits del cap de setmana. "Ho considero una falta de respecte envers l'altra gent que viatja al tren perquè estàs embrutant el seient on després algú s'asseurà i a més l'estàs ocupant amb els teus peus." "Si portes unes sabates brutes, suposo que a casa seva no ho faran no?" "Y cuando los quitan ni siquiera se toman la molestia de limpiar el asiento." "La gent que pateix de dolor, que es veu, a aquests sí, però la gent jove que arriba i s'asseu, ho trobo molt lleig." És per això que molts reclamen sancions als usuaris incívics. "Que tendrían que poner multas para todos los que hacen eso." "Aquí l'únic que fa mal són els diners o sigui que, en principi, jo posaria multa i més endavant un altre tipus de sanció." Des de Renfe, alerten que posar els peus als seient està prohibit i recorden que, a més de generar molèsties als altres passatgers, obliga a intensificar la neteja dels trens. Per això fan una crida als passatgers perquè tinguin un comportament cívic.

Ja fa mesos que l’etiqueta #peuetsrenfe recull les imatges que des de dins del vagó els usuaris prenen amb el seu telèfon mòbil per captar comportaments incívics, com posar els peus al seient. En les darreres setmanes, els tuits han anat en augment. Segons diverses fonts consultades, l’etiqueta la van començar a fer servir després que es difonguessin imatges de l’exalcaldessade València, Rita Barberà, descansant a l’AVE amb els peus al seient de davant. Des de llavors, els tuits han anat creixent.

Un comportament habitual, segons els viatgers

Segons diversos viatgers amb qui ha pogut parlar BTV, és un comportament “habitual, sobretot al matí i als caps de setmana.” Molts denuncien també que malgrat que el revisor els avisi que no està permés, “un cop marxa, tornen a posar els peus damunt del seient.” És per això, que són molts els qui demanen més duresa a Renfe perquè apliquin sancions als viatgers incívics.

Renfe no sanciona i demana civisme als viatgers

Fonts consultades de Renfe asseguren que no han detectat un augment d’aquest comportament, alerten que segons la normativa vigent està prohibit i es considera una conducta incívica, però de moment no la sancionen i confien en “les diferents campanyes posades en marxa i en el civisme i educació de la gent”.