Els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya viuen des del matí d’aquest dilluns una vaga parcial per reclamar millores laborals. La conselleria de Treball ha decretat serveis mínims en hores punta, cosa que havia suposar que només circulessin la meitat de trens. Tanmateix, el baix seguiment de la vaga durant tot el dia ha reduït en gran part l’impacte. Les línies afectades per la vaga són les de Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia.

Baixa participació

Segons l’empresa, dels 230 treballadors que estaven cridats a seguir la protesta només s’hi han adherit 10 persones. Així, només un 4,35 % de treballadors s’hi han sumat. Aquesta baixa participació ha comportat que el servei mínim hagi estat d’un 80 % a la línia Barcelona-Vallès (només han deixat de sortir un 20 % dels trens) i d’un 70 % a la de Llobregat-Anoia.

A més, gran part dels usuaris no tenien coneixement de la convocatòria i tampoc no s’estan acumulant en excés a les andanes. A primera hora del matí, l’afluència de passatgers ha estat una mica més baixa que altres dies laborables. Habitualment viatgen un dilluns al matí (fins a les 8 h) unes 82.965 persones i aquest matí de vaga s’han transportat 75.743 usuaris. D’altra banda, de 17 h a 18 h, la línia del Vallès ha rebut un 12,8 % menys de passatgers respecte una jornada normal, i la del Llobregat, un 10,5 % menys.

La primera jornada de vaga

Les aturades han estat convocades pel SEMAF (Sindicat Espanyol de Maquinistes i Ajudants Ferroviaris) i es repetiran cada dia fins divendres 17, així com els dilluns 20 i 27 de maig. El sindicat assegura que els treballadors reclamen des de fa temps millores en matèria de formació i de salut laboral, i llocs de feina “necessaris per al servei diari i per complir amb les expectatives dels usuaris”.

Vaga i serveis mínims en hores punta

Els serveis mínims decretats per la conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies per a totes aquestes jornades de vaga són d’un 50 % entre les 7 i les 9 h i entre les 17 i les 19 h. La resta del dia, el servei funciona amb normalitat.