El conflicte està enrocat, sobretot després que el Comitè d’Empresa de Metro s’hagi negat a un arbitratge voluntari proposat pel Departament de Treball i que TMB hagi decidit no fer més propostes als treballadors. De fet, després que els sindicats rebutgessin aquesta possible sortida al conflicte, la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, ja va anunciar que no descartava recórrer a un arbitratge forçós.

Des del comitè d’empresa van demanar un canvi d’interlocutors al programà ‘bàsics’, de betevé, alhora que acusen TMB i el govern municipal de no voler arribar a una solució. Els treballadors també han demanat la dimissió de Mercedes Vidal, una petició a la qual s’han sumat la CUP Capgirem Barcelona i també ERC.

En aquest nou escenari, el Consell d’Administració de TMB es reunirà aquesta setmana per analitzar com posar fi a aquesta situació de bloqueig. Tot i això, Vidal deixat clar que no es perdrà cap lloc de treball ni tampoc es rebaixaran les condicions laborals.

En una entrevista a ‘La tarda de Barcelona’, de betevé91fm, el president del comitè de vaga del Metro, Pere Ramon, ha reiterat que “si l’alcaldessa Ada Colau s’assegués a la taula de negociació, veuria que la proposta que ens han fet no té cap sentit i no reuneix els requisits per traslladar-la a l’assemblea de treballadors“.

Escolteu-ho aquí:

Cada dilluns de vaga suma 100.000 euros més de pèrdues

Aquest matí, un 26 per cent dels usuaris habituals del metro han deixat d’utilitzar el suburbà. Segons un estudi de l’Autoritat del Transport Metropolità, cada dilluns en què els treballadors del metro fan vaga els ingressos es redueixen en 100.000 euros respecte a un dia de servei normal, de manera que les pèrdues arribaran al milió d’euros en aquesta desena jornada. Pel que fa als passatgers, cada dilluns de vaga hi ha 235.000 viatgers menys al metro. Les aturades també afecten altres serveis de transport públic, per exemple els FGC perden 13.000 passatgers. Són usuaris que opten per altres mitjans de transport, com l’autobús, Renfe o el tramvia.

Els usuaris que continuen utilitzant el metro tot i les aturades surten abans de casa o bé arriben tard a la feina. Alguns es mostren emprenyats amb els treballadors, mentre que d’altres consideren que tenen dret a fer vaga i suporten les cues amb resignació.

Aquest desè dilluns de vaga al metro s’ha tornat a regular l’accés a les andanes a les estacions amb més embussos, com la Sagrada Família o la Sagrera. Les vacances de juliol no s’han traduït en menys passatgers. De fet, entre les 7 i les 9 del matí el nombre d’usuaris ha disminuït un 26%, una dada semblant a la d’altres jornades de vaga. El personal de seguretat ha explicat a betevé que, tot i que hi ha menys nens i adolescents als combois, s’ha notat un increment del nombre de turistes.

Es mantenen els serveis mínims en les tres franges d’aturades

Com cada jornada de vaga, les aturades són parcials i duren dues hores. De les 7 a les 9 h i de les 16 a les 18 h hi haurà uns serveis mínims del 40 %, mentre que entre les 20.30 i les 22.30 h seran del 20 %.