Un grup d'usuaris de Rodalies, majoritàriament turistes, observa les pantalles d'informació de l'estació de Sants durant la vaga del 12 de juny de 2016. (Horitzontal)
ACN – El sindicat CGT ha convocat al conjunt de l’estat espanyol un pla d’aturades parcials a partir d’aquest divendres a les empreses Renfe i Adif amb l’objectiu de recuperar els drets perduts aquests últims anys. La vaga es pretén allargar durant els mesos de setembre, octubre, novembre i desembre, segons justifica la CGT, per recuperar el poder adquisitiu perdut, contra l’externalització de serveis, per la contractació de nou personal i contra la negativa de l’empresa de crear un hòlding entre les companyies Adif i Renfe per fer front al repte de la liberalització del sector ferroviari.
El Ministeri de Foment ha aprovat un pla de serveis mínims amb l’objectiu de garantir el 66 % del servei en les hores punta (entre les 7 i les 9 h) del 33 % en les hores vall (entre les 0 i les 2 h i entre les 16 i les 18 h). En la resta del dia el servei serà l’habitual. Rodalies de Catalunya, tant els trens regionals o de Rodalies, prestaran un 66 % de la capacitat de servei i un 33 % en les hores de menys circulació. La mobilitat dels viatgers dels trens de llarga distància convencional i alta velocitat serà d’un 78 %.

Foment ha establert que els viatgers amb bitllets adquirits amb antelació de la convocatòria de la vaga podran demanar el bescanvi o el reemborsament del bitllet sense cap cost addicional a les diferents estacions i agències de viatges. Renfe ha posat un telèfon d’atenció per als usuaris el 912 320 320, al portal de renfe.com i rodaliesdecatalunya.com i un telèfon d’informació per al servei de Rodalies 900 410 041.