Els sindicats CGT, ACTUB, PSA i COS han iniciat aquest dilluns la vaga parcial de bus, que s’allargarà fins al 23 de novembre, en contra del reial decret que suprimeix la paga de Nadal dels treballadors públics. Però les aturades de dues hores per torn no tenen el suport del Comitè d’Empresa. La UGT ha estat l’última a adherir-se a la proposta de TMB, que avança les pagues de 2013 i estableix un compromís per negociar la recuperació de la paga suprimida a partir de 2015. Els sindicats SIT i ACAT van ser els primers a arribar a un acord amb l’empresa.

“Sense una data concreta per tornar-nos la paga, no hi ha acord”

Els quatre sindicats convocants han tornat a reclamar a l’empresa que se’ls tornin “els calers robats”. De fet, aquesta és l’única opció que els permetria arribar a un consens amb la direcció. “Fins que TMB no posi una data concreta per tornar-nos la paga, nosaltres no arribarem a cap acord”, ha sentenciat Josep Garganté, de la Coordinadora Obrera Sindical.

Garganté ha fet aquestes declaracions aquest matí al costat de les cotxeres d’Horta, on els piquets informatius han controlat l’entrada d’autobusos per calcular el seguiment de la vaga. La trobada també ha servit per reclamar la readmissió d’un treballador acomiadat de la CGT, Andreu de Cabo.

Amb el suport de la CUP

Dos candidats de la CUP a Barcelona, Anna Gabriel i David Fernàndez, s’han presentat també a les cotxeres per solidaritzar-se amb la causa dels empleats del bus. “Fa molt temps que aquests treballadors estan demostrant quina és la línia per protegir els drets socials i el dret a un transport públic de qualitat”, ha defensat Fernàndez. Sobre les molèsties originades als passatgers, la CUP ha apuntat que “els únics que molesten els usuaris són els directius de TMB amb sous i pensions desorbitades”.

El funcionament del servei

Des del 12 fins al 16 de novembre i entre el dia 19 i el 22 de novembre, el servei dels autobusos serà:

– Des de l’inici de la jornada fins a les 9 h: servei normal.

– De 9 h a 11 h: les línies 9, 11, 21, 24, 63, 65, 92, 109, 150, 157 i D20 circularan amb uns serveis mínims del 33%. A més, ha de circular un cotxe de cada línia del Bus del Barri. Els conductors que secundin la vaga parcial i no hagin de complir serveis mínims, retiraran els vehicles.

– D’11 h a 19.30 h: servei normal.

– De 19.30 h a 21.30 h: es reprenen els serveis mínims per a les mateixes línies que en l’aturada del matí.

A partir de les 21.30 h: servei normal per a les línies que encara circulin.