Uns 150 usuaris de patinets elèctrics han accedit al vestíbul de l’Estació de Sants per manifestar-se i mostrar rebuig a la prohibició de pujar els vehicles al transport públic. Convocats per la Federación Española de Vehículos de Movilidad Personal (FEVEMP), han fet sentir la seva veu per exigir poder accedir al metro, autobús, TRAM, FGC i Renfe amb el patinet. Després d’uns minuts de protesta a l’interior de l’estació, han sortit del recinte sense més incidents.

Els patinets, “clau per a una mobilitat més sostenible”

Vinguts de tot l’estat, els usuaris de patinets han explicat que consideren que hi ha un greuge respecte als altres passatgers i defensen que els patinets “són clau” en una mobilitat més sostenible. Defensen també que els VMP (Vehicles de Mobilitat Personal) han tingut un paper rellevant en l’augment d’usuaris del transport públic.

A la concentració hi han participat el gruix d’entitats vinculades als VMP, com l’Associació Catalana de Monociclisme Elèctric, que ha demanat retirar “ja la prohibició” i trobar solucions noves. Una petició a la qual s’ha sumat l’Associació d’Usuaris de Vehicles de Mobilitat Personal, que ha alertat que si es prohibeixen els patinets al transport públic “molta gent tornarà a agafar el cotxe per venir a Barcelona”.

Prohibits al metro durant sis mesos

La protesta s’ha convocat arran de la decisió de l’ATM de decretar la prohibició dels patinets al transport públic durant sis mesos a partir de l’1 de febrer. Un veto que es va activar després que un patinet provoqués un incendi en un vagó dels Ferrocarrils. Arran del foc, tres persones en van resultar ferides. L’ATM va instar al desembre el conjunt d’operadors del transport públic a revisar els reglaments i adaptar-los a la prohibició de dur-hi patinets elèctrics.

protesta patinets elèctrics

De fet, fa temps que s’analitza la seguretat dels vehicles elèctrics de mobilitat personal perquè s’han detectat diversos incendis. Els Bombers, a més, alerten que “no hi ha un mètode eficaç per extingir-los”. El problema és que les bateries elèctriques generen una reacció en cadena que no s’apaga amb els mètodes tradicionals, com per exemple amb una mànega d’aigua o amb escuma.

Incendis durant la recàrrega dels patinets

En les últimes setmanes s’han produït nombrosos incendis provocats per les bateries dels vehicles elèctrics, tant en domicilis particulars com també en punts de recàrrega situats als baixos dels edificis.