L’entrada en funcionament del túnel de les Glòries ha marcat l’inici de les obres de millora dels entorns de l’Escola Casas, al barri del Clot. Els treballs serviran per pacificar el lateral de la Gran Via entre els carrers de Bilbao i la rambla del Poblenou, just al davant de l’escola, i transformar l’entrada principal del centre en un espai lúdic nou. Les obres tindran un cost de 3,24 milions d’euros i s’allargaran uns vuit mesos.

El lateral de la Gran Via, per a serveis i vianants

La pacificació del lateral és una de les mesures que tindrà més impacte en el soroll i la contaminació que rep l’alumnat de la Casas. En aquest tram de la Gran Via només hi podran circular els serveis i ho faran separats uns nou metres de la façana de l’escola. Des de l’Àrea de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona asseguren que controlaran amb càmeres que els conductors no facin infraccions, com ha succeït just després que el túnel entrés en funcionament.

José Ramón Gómez, de l’AFA de l’escola i del grup de treball Respira Glòries, explica que “la distància amb el trànsit és un factor determinant per com arriben les partícules contaminants. Una distància de nou metres és molt bona notícia”. A més, hi haurà una doble filera d’arbres, amb fulla caduca i perenne, per fer minvar encara més els efectes de la contaminació sobre l’escola.

El carril de circulació de serveis estarà separat uns nou metres de la façana de l’Escola Casas

Una gran zona lúdica

La planificació preveu crear una nova plaça davant de l’escola, entre els carrers de Guatemala, Joan de Malta, Monturiol i la Gran Via. En aquest espai no hi haurà trànsit de vehicles i només el travessaran tres camins interiors per on passaran els vianants i les bicicletes. Està previst que a la plaça s’instal·li una àrea de jocs esportius infantils, una zona d’estada, parterres i arbrat. Un cop finalitzades les obres, la comunitat educativa de l’Escola Casas en triarà el nom.

Davant de la porta principal de l’escola es crearà un nou espai lúdic

Quatre anys de reinvidicacions

La pacificació de l’escola és una llarga reivindicació de la comunitat educativa, l’AFA i el grup de treball Respira Glòries que fa quatre anys que lluiten per minimitzar els efectes del trànsit i les obres del túnel de les Glòries a l’escola. Durant aquest temps, s’ha millorat l’aïllament de les finestres, s’ha col·locat un mur verd a la façana i arbres a l’interior. Finalment, el maig del 2021 es va anunciar que es pacificaria l’entorn quan entrés en funcionament el túnel.