PAU MADUELL, vocal d'Urbanisme AV Sant Andreu de Palomar "Ha generat una frontera, una trinxera que és una barrera molt gran que ens separa dels nostres veïns del Bon Pastor i amb els veïns que viuen al barri de La Maquinista." LAIA ORTIZ, regidora del Districte de Sant Andreu "No hi ha excuses, els diners hi són, el problema és que ara ja és una presa de pèl. El govern central va dir que al setembre hi hauria la licitació i som a desembre i no n'hem vist res. Això no és un problema de Barcelona, no és un problema del conjunt de veïnes, i també, pel que sabem, una part d'aquesta inversió s'està destinant a fora de Catalunya i a fora de Barcelona." Ni ascensor ni escales mecàniques. L'única manera d'accedir a les andanes de Sant Andreu Comtal és aquesta. Un escull per a persones amb mobilitat reduïda, i una molèstia per a usuaris amb cotxet o maletes. MONTSE CONESA "Nosaltres anem amb cotxet. Avui anem a passar el cap de setmana. Maletes, cotxet, nen i escales és molt mala combinació." MARGARITA MUÑOZ "No tens a ningú que et pugui ajudar, ni a pujar les maletes i tot això. Fa molt de temps que estem molt malament." El 2008 havien de començar les obres per adaptar l'estació. Però la construcció del nou edifici segueix aturada. Els veïns denuncien que el Ministeri de Foment ja ha assignat a Adif 7 milions d'euros per al projecte. Tot i això res no es mou i mentrestant es continua degradant l'estació. CARMEN MUÑOZ "Bueno, acostumbrados... No nos queda otra. No es que estemos acostumbrados. De estética, figúrate tú." Amb la paràlisi del projecte, ha quedat també encallada la connexió entre els barris separats per les vies. Per pal·liar la incomunicació entre Sant Andreu i Bon Pastor, al setembre es va obrir aquesta passarel·la sobre les vies. Tot i això, l'Ajuntament ja va advertir en aquell moment que aquesta solució només podia ser provisional. La definitiva es produirà quan s'urbanitzi, sobre aquestes lloses de formigó, el parc lineal Sagrera - Sant Andreu, un projecte lligat a les obres de l'alta velocitat. Al setembre, la ministra Ana Pastor es va comprometre a licitar-les, però de moment tampoc no hi ha novetats.

A l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar estan cansats d’esperar, i aquest dissabte, en plena festa major, han organitzat un acte reivindicatiu per cridar “Volem l’estació ja!”. Denuncien que l’estació de Sant Andreu Comtal, pendent de trasllat des de fa prop de vuit anys, no compleix amb els mínims de seguretat i accessibilitat, la qual cosa fa impossible el pas a persones amb cadira de rodes i també molt difícil per a tots els viatgers amb cotxets i maletes.

L’estació de Sant Andreu Comtal, ubicada en un edifici històric construït el 1854, s’ha de traslladar a una nova construcció per fer-la accessible. Les obres de la nova estació van començar l’any 2009 i el 80 % ja han estat executades. De fet, l’entorn s’ha transformat per complet per permetre el pas de les noves vies d’alta velocitat. Però l’obertura de la nova estació de Rodalies va quedar encallada. El 2013, quan es van aturar les obres de l’estació de l’AVE, es va pactar amb Foment que la de Rodalies es reformés de forma prioritària i, de fet, el ministeri ja va assignar set milions d’euros a Adif amb aquest fi.

Per això els veïns diuen que desencallar l’obertura de la nova estació ja no és un problema de diners, sinó de voluntat política. I no entenen com després de la darrera trobada de l’alcaldessa, Ada Colau, amb la ministra de Foment, Ana Pastor, no s’ha aconseguit reactivar-ne els treballs. En aquella reunió, la ministra va prometre licitar aquestes obres abans que acabés el mes de setembre.

A la protesta d’avui a la porta de l’estació s’ha sumat la regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz. També hi han assistit altres representants polítics Barcelona en Comú, el PSC, el PP, ERC, la CUP i CIU. Ortiz ha denunciat públicament que Adif està destinant aquests set milions a altres obres fora de Barcelona, i ha reclamat un acord urgent per licitar les obres de reforma de Sant Andreu Comtal, després que l’Ajuntament i els veïns han fet un esforç assumint un canvi en el projecte per fer-lo més viable.