Aquesta és la imatge que han deixat les dues reunions previstes per a aquest matí entre TMB i els sindicats de metro i d'autobusos. Una taula mig plena amb els representants de TMB a una banda i a l'altra, cadires buides. Els sindicats han decidit no asseure's a negociar perquè exigeixen a les reunions la presència d'un mediador del Departament d'Empresa i Educació. PERE RAMON, president del Comitè d'Empresa de Metro de TMB "Per tota la manca de confiança que tenim vers l'empresa, que ja ens ha enganyat reiteradament incomplint els pactes que ella mateixa ha signat, estem disposats a reunir-nos matí, tarda i nit, però amb l'autoritat laboral present, perquè en donen garanties que els temes tractats es compliran." A TMB no convencen aquests arguments. És més, asseguren que no és responsabilitat seva convocar l'autoritat laboral. SANTI TORRES, portaveu de TMB "Pensem que és una excusa adduir que no hi havia una autoritat laboral en aquesta reunió. Nosaltres no podem convocar l'autoritat laboral, és ella qui ens convoca a nosaltres. Tenim la responsabilitat de fer tots els esforços per arribar a un acord, un acord que no només inclou desconvocar la vaga, sinó un acord que garanteixi la viabilitat i el futur de l'empresa." És per això que els directius de TMB esperaven els sindicats per plantejar-los un pla de viabilitat per les dificultats de finançament. Serà dilluns quan, finalment, un mediador del Departament d'Empresa i Ocupació actuarà entre els dos bàndols. La primera reunió serà a les 11 amb els sindicats de bus, i dues hores més tard, amb els de metro.

Les reunions previstes aquest matí entre la direcció de TMB i els comitès d’empresa dels treballadors de metro i bus s’han suspès. Els sindicats ja havien advertit que hi volien la presència d’algun representant del Departament de Treball perquè actués com a mediador en el conflicte que enfronta les dues parts per les retallades pressupostàries en el sector.

Els treballadors: “No confiem en l’empresa”

El Comitè d’Empresa de Metro ha fet acte de presència a la reunió de les oficines de Santa Eulàlia, però ha marxat en comprovar que no hi havia cap mediador de la Generalitat. Els treballadors diuen que no confien en l’empresa i que estan disposats a negociar però sempre “amb l’autoritat laboral present perquè ens doni garanties que els temes tractats es compliran”.

TMB: “Nosaltres no podem convocar l’autoritat laboral”

En un comunicat, TMB ha lamentat l’absència dels representants sindicals i considera una “excusa” que reclamin la presència d’un representant de la Generalitat a la trobada, perquè diuen que “és l’autoritat laboral qui ha de convocar a les parts”. Segons l’empresa, els sindicats no tenen “predisposició” per dialogar. TMB també diu que avui tenia previst no només acostar posicions amb els treballadors sinó també presentar-los un pla de viabilitat per a l’empresa.

Dilluns sí que hi haurà mediador de Treball

Ara, treballadors i direcció de TMB tenen una nova oportunitat de posar-se d’acord el proper dilluns en una trobada que ha convocat la Direcció General de Relacions Laborals. La reunió, amb la qual s’obrirà el procés de mediació, hauria de servir per arribar a un enteniment que faci possible desconvocar la vaga prevista coincidint amb la celebració del congrés mundial de mòbils.