La Fundació TMB ha iniciat els primers passos per restaurar i rehabilitar l’emblemàtic autobús Tilling Stevens, un dels primers models que va circular per Barcelona. Segons informa l’empresa en un comunicat, la intenció és recuperar aquest vehicle històric per tornar-lo a fer circular per Barcelona el 2022, coincidint amb el centenari de la implantació definitiva del servei d’autobús a la ciutat.

El 2011, la Fundació va adquirir del Regne Unit el vehicle 3247, format per dues parts: el xassís amb una rèplica de la cabina vermella de conducció i una plataforma per al cos del darrere, tal com eren els vehicles originàriament durant els anys vint del segle passat. És un dels cinc vehicles més antics dels seixanta que formen la col·lecció de la Fundació TMB i és l’únic Tilling Stevens que existeix a l’estat espanyol.

Ara, deu anys després, s’ha obert un procediment de licitació per contractar una empresa especialitzada que executi la restauració. TMB té previst invertir-hi al voltant de 300.000 euros.

El precedent del bus modern a Barcelona

Els Tilling Stevens van ser els autobusos que van circular per la ciutat amb les primeres línies de servei regular de la mítica Companyia General d’Autobusos (CGA). Importats d’Anglaterra, els vehicles van arribar a Barcelona l’octubre de 1922. Tenien dos pisos i estaven pintats de vermell. També tenien un imperial descobert i una escala oberta situada a la plataforma posterior. Amb ells, l’autobús es va fer popular a la ciutat.

Després de diverses peripècies i reformes, no en va quedar cap un cop acabada la Guerra Civil. Durant la postguerra, es van desballestar i se’n van aprofitar les peces.