Aquest dimecres s’han presentat les màquines validadores de la T-Mobilitat, la targeta que substituirà els títols de transport actuals i que a Barcelona es posarà en marxa el segon semestre de 2016. Es tracta de prototips fabricats per l’empresa Indra que permeten fer la validació sense contacte.

Adéu al sistema magnètic

El nou sistema, adjudicat per 58,1 M € a CaixaBank, Fujitsu, Indra i Moventia, suposarà la transformació de tota la maquinària del sistema actual de transport, que abasta uns 14.000 aparells. La raó és el canvi tecnològic ja que amb la nova targeta desapareixerà el sistema magnètic actual per donar pas al Contactless-NFC. Per tot això, s’hauran de substituir 2.656 passos de control d’accés, 1.465 màquines de venda i recàrrega de títols, 2.991 validadores d’autobusos i tramvies, més de 3.000 terminals de consulta, 5.528 validadores així com equipaments en taquilles i punts de validació autònoma.
La nova T-Mobilitat, una targeta personalitzada i electrònica, es posarà en marxa a Barcelona a partir del segon semestre de 2016 i a tot Catalunya el 2018. La targeta substituirà els títols de transport actuals i el pagament es podrà fer tant des d’Internet com des del mòbil o amb un sistema de postpagament.

La mobilitat privada finançarà el transport públic

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha avançat que el govern treballa per aplicar nous gravàmens al transport en vehicle privat que sigui contaminant. Les noves mesures fiscals s’utilitzaran per finançar el transport públic i està previst que s’incloguin en la llei de finançament de transport públic i la d’adaptació i mitigació del canvi climàtic.