Els taxistes han tornat a la feina aquest divendres, però la tranquil·litat en el sector ha durat només unes hores. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s’ha pronunciat aquest divendres al migdia i ha decidit mantenir la suspensió del reglament que limita les llicències VTC amb què operen les empreses Uber i Cabify. Amb la normativa en vigor, deixaria un miler de vehicles VTC sense permís per donar servei. El reglament permet una llicència de taxi per cada 30 de llicències VTC.

Arran de la decisió del TSJC, el sindicat majoritari del taxi, Élite, ha decidit mostrar el seu rebuig fent una marxa lenta. Centenars de vehicles han sortit des de l’aeroport del Prat en direcció a la Gran Via i la plaça d’Espanya. L’objectiu de la protesta és col·lapsar els accessos a la ciutat, en un divendres complicat a les carreteres perquè coincideix amb l’operació sortida de vacances. La intenció dels taxistes és arribar fins a la plaça de les Glòries, tot i que molts s’han aturat a mig camí.

Del retorn a la feina a l'”aturada immediata”

El sector ha emès al migdia un comunicat firmat pels sindicats TLU, PakTaxi, Anget, ATC i Élite Taxi en què demanava al col·lectiu reaccionar amb una “aturada immediata”, fins després de la reunió que tenen prevista els representants amb l’alcaldessa, Ada Colau. Una trobada que ha resultat relativament satisfactòria per ambdues parts. Colau ha interpel·lat el ministeri de Foment i li ha demanat que traslladi al Consell de Ministres l’elaboració d’un decret llei per aclarir l’actual llei de transport i donar pes a la normativa de l’AMB. L’alcaldessa, a més, ha interpel·lat també la Generalitat perquè doni suport a l’Àrea Metropolitana amb una normativa sobre VTC que abasti tot Catalunya.

D’altra banda, els taxistes, han advertit a Foment que, si no se’ls escolta, al mes de setembre tornarà a haver-hi mobilitzacions que afectaran tot l’estat, i no només Barcelona. Tot i això, des del sindicat majoritari, Élite Taxi, han assegurat que confien en la bona voluntat política però que ara “la pilota és a l’altra teulada”. A més, dels del sector del taxi han assegurat que desitgen un mes d’agost tranquil, en què puguin continuar treballant amb normalitat. De fet, l’aturada administrativa de l’estiu impedeix que s’adjudiquin noves llicències de VTC, almenys, fins a l’11 de setembre.

 

 

48 hores de vaga

Els taxistes van fer una vaga de dimecres, 25, a les 6 hores fins aquest divendres, 27, a les 6 del matí. L’aturada va deixar la ciutat buida de taxis.