50 taxis dotats de desfibril·ladors podran atendre ràpidament qualsevol aturada cardiorespiratòria. Són vehicles que formen part d’una prova pilot. En una primera fase s’incorporaran els equips en 30 vehicles i després, en els 20 restants. En cas d’urgència, la geolocalització feta pel SEM permetrà conèixer la ubicació més propera d’un taxi “cardioprotegit” perquè pugui desplaçar-se i intervenir en l’atenció mèdica. Els taxistes voluntaris han rebut una formació en primers auxilis (SVB) i reanimació impartit per Creu Roja.

A través de la geolocalització arribarà el més proper

El secretari de SOS Taxi, Iban Sesma, ha destacat que es tracta d’una iniciativa social del col·lectiu en la qual treballen des de fa tres anys. A més, ha afegit que els taxistes tenen avantatges perquè poden aportar reacció de resposta i mobilitat immediata i també disposen de carrils de circulació especials per on transiten. El projecte, impulsat per la Fundació Barcelona Salut i SOS Taxi, s’ha posat en marxa aquest juliol en una prova que durarà entre 18 i 24 mesos.

Els vehicles portaran el distintiu de “cardioprotecció” a les portes laterals per tal de ser identificats. La multinacional Huawei també col·labora en aquest projecte a través d’aplicacions de telèfons mòbils que permeten a l’usuari un control puntual dels principals indicadors de salut cardiovascular.

Es podrà estendre a més ciutats

La regidora de mobilitat, Laia Bonet, ha declarat que aquesta prova pilot és un pas més perquè “la Barcelona metropolitana sigui cardioprotegida“. El projecte s’estendrà posteriorment a més taxis d’aquesta i d’altres ciutat de l’Estat espanyol. Per això, s’ha creat una comissió de seguiment que valorarà periòdicament les actuacions en les quals s’ha intervingut i proposarà les millores necessàries.