Carreteres nevades a Catalunya per la borrasca Filomena

La nevada que s’ha estès per bona part de Catalunya ha obligat a tallar algunes carreteres i també ha afectat el servei de Rodalies, ja que ha hagut de suspendre la circulació d’algunes línies de tren. Concretament, s’han suspès els trens de l’R15, entre Mora i Riba-roja d’Ebre, i de l’R13 i R14, entre Lleida i La Plana-Picamoixons. La neu també ha afectat els trens AVE i de llarga distància de Barcelona cap a Madrid, el sud i nord peninsular, ja que no circularan fins a nou avís.

Pel que fa a la xarxa viària catalana, segons el Servei Català de Trànsit, segueixen tallades cinc vies i en una vuitantena cal posar cadenes. En el cas de Barcelona, l’única carretera per on no es pot circular és la BV-4024, de Bagà a Coll de Pal. La principal via tallada és l’Eix Transversal, la C-25, entre Sant Julià de Vilatorta i Santa Coloma de Farners. A la demarcació de Girona, també està tallada la GIV-5201 a Viladrau.

A Tarragona estan tallades la C-44, entre Vandellòs i Tivissa, i la TV-3022, entre el Perelló i Rasquera. A Lleida hi ha 51 vies que requereixen cadenes, com ara l’N-260; l’N-230; la C-14 i la C-13. A la demarcació de Tarragona calen cadenes en 29 carreteres, com l’N-420; la C-12 i la C-43.

Una màquina llevaneu a Olot

A causa de la nevada, està prohibida la circulació de camions de més de 7,5 tones des de divendres a les 19 h fins dilluns a les 6 h. L’única excepció són els vehicles considerats com a serveis essencials. Aquesta restricció ha obligat 2.000 camioners a immobilitzar els vehicles en zones d’estacionament, com La Jonquera. Allà, aquest dissabte hi havia un miler de camions sense circular, però s’ha aprofitat que, al matí, no nevava per deixar-los continuar el seu camí cap a França i deixar espai lliure per a altres vehicles pesants. Tot i la prohibició, alguns conductors han decidit circular i els Mossos d’Esquadra n’ha interceptat i sancionat més de 200.

Camions immobilitzats a La Jonquera aquest dissabte al matí

La nevada s’estén especialment a les Terres de l’Ebre i Ponent

Paisatge d’Horta de Sant Joan nevat

La borrasca Filomena ha deixat neu a bona part de Catalunya, però especialment a les Terres de l’Ebre, on ha nevat a qualsevol cota, i Ponent. La neu ha deixat entre 10 i 15 centímetres a Falset (Priorat) i 14 a Tivissa (Ribera d’Ebre). Ha nevat també a Lleida (Segrià), on no ho feia des de feia tres anys, i també a Vic (Osona). També han recollit neu a Olot (Garrotxa) i Sant Hilari Sacalm (Selva). Pel que fa a la costa i les zones del prelitoral central, la cota continua al voltant dels 200 o 300 metres.

La ciutat de Lleida nevada

A Barcelona, la neu ha enfarinat Vallvidrera i la part alta de Collserola aquesta matinada, però ha durat poc i s’ha anat fonent al llarg del matí, quan la cota de neu ha anat pujant.