Títol T-16 per a menors de 16 anys

La targeta de transport públic T-16, destinada als usuaris d’entre els quatre i els 16 anys, amb viatges il·limitats i gratuïts, està trigant a arribar a les llars. L’emissió del títol s’allarga ara més de 30 dies, que és el termini previst de mitjana. Alguns usuaris es queixen que fa entre dos i tres mesos que l’han demanada i encara no l’han rebuda. L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha assegurat que la demora té a veure amb el procés d’adjudicació a una nova empresa de distribució.

Alguns usuaris han alertat que la recepció del títol està trigant molt més del que està previst. Hi ha qui fa quasi tres mesos que va demanar-lo i encara no l’ha rebut a casa. En condicions normals, expliquen, des que es demana fins que es rep a casa passen uns 30 dies.

Un canvi en l’empresa de distribució n’endarrereix l’emissió

Segons ha informat l’ATM, els problemes en l’entrega són conseqüència del procés de licitació de l’empresa de manipulació i distribució postal de la T-16. També s’hi afegeix una altra problemàtica i és que a finals del 2017 hi va haver una “remesa important de títols que van sortir defectuosos”, han assegurat des de l’ATM. A més, hi ha una tercera causa que ha contribuït a alentir el procés: la darrera companyia que distribuïa els títols ha fet fallida. L’ATM ha dit que espera “en breu” resoldre aquests problemes, però no ha especificat quan poden quedar resolts.

Demanar un títol provisional

En cas que no s’hagi rebut el títol en un mes cal posar-se en contacte amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (els que resideixin a la primera zona tarifària) o l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) (aquells que resideixen a les altres zones). Cadascuna d’aquestes entitats valoraran el cas de forma individual i autoritzaran l’emissió d’un títol provisional als operadors de transport (metro, FGC, Renfe, TRAM, i autobusos urbans i interurbans). També a la pàgina web de la T-16 es pot demanar informació sobre aquesta targeta provisional. En cas que algú n’hagi de sol·licitar un duplicat perquè la targeta està defectuosa podrà rebre’n una de nova de forma automàtica demanant-la a un agent de transport.

Qui pot demanar la T-16?

La T-16 és una targeta de transport integrat amb viatges il·limitats i gratuïts que poden demanar els nens d’entre els quatre anys i fins al 31 de desembre de l’any que fan els 16 anys. Costa 35 euros i es paga només un cop. Cada dos anys la targeta caduca i la renovació és automàtica. El viatger rep la nova al domicili abans que l’antiga li hagi caducat. El títol es pot demanar per internet a través del web de la T-16, entregant el formulari en un centre d’atenció al client de la xarxa de transport públic o en un estanc. Si es demana de forma presencial cal dur una còpia del DNI del sol·licitant o passaport, del llibre de família i pagar “in situ” la targeta.

La T-16 en xifres

Aquest títol s’utilitza per fer desplaçaments curts i habituals. Segons l’ATM, els usuaris l’acostumen a fer servir per anar a l’escola i a casa dels familiars més propers, com els avis. Les darreres xifres del 31 de desembre del 2017 parlen de 218.197 usuaris. A la primera corona, que comprèn entre d’altres Barcelona, hi ha 176.143 beneficiaris i  representen el 80,73 % del total. Durant l’any passat es van fer fins a 37,3 milions de validacions.