T-Mobilitat

La T-Mobilitat, el nou sistema de bitllet digital de la xarxa de transport públic de l’àrea de Barcelona, començarà dilluns, 28 de juny, coincidint amb el Mobile World Congress. Aquesta prova pilot, anomenada T-Mobilitat Primer Contacte, serà progressiva i anirà incorporant diferents funcionalitats al llarg de les pròximes setmanes.

4.000 voluntaris provaran les targetes

La primera fase es concentrarà en la validació sense contacte amb la nova targeta de plàstic. Durant aquest dilluns, dia 28, i dimarts, 29, es distribuiran targetes T-Mobilitat entre 4.000 voluntaris, amb les quals es podrà viatjar de forma il·limitada fins a dijous, dia 1 de juliol. Aquesta primera distribució es durà a terme a l’entorn del recinte firal de Gran, on aquests dies es durà a terme el MWC 2021, per tal d’aprofitar l’afluència de persones accentuada per l’assistència al congrés.

La setmana vinent es comprovarà la validació a través del mòbil, que estarà disponible inicialment per a dispositius Android amb NFC. Qualsevol persona usuària podrà descarregar gratuïtament una mostra de l’aplicació T-Mobilitat, tot i que no en serà la versió definitiva.

Una prova pilot per fases

Aquests primers dies, la participació és oberta a tothom i, en el següent pas, es desenvoluparà amb la col·laboració de diferents entitats i institucions. La darrera etapa serà el reclutament massiu, obert a tota la ciutadania, i es durà a terme a través d’un espai web d’inscripció. Hi haurà un qüestionari que permetrà assegurar que les persones triades per participar compleixen una sèrie de requisits, com ara que es desplacin entre els 36 municipis de l’àrea metropolitana.

Un cop superades totes les fases de prova, en les quals arribaran a participar uns quants milers de persones, es determinarà la data de posada en servei del nou sistema.

La implantació de la T-Mobilitat serà per fases i de forma progressiva

Sis anys d’endarreriments

La iniciativa permetrà viatjar amb una nova targeta recarregable i amb el telèfon mòbil, gràcies a la nova aplicació T-Mobilitat, mitjançant la nova tecnologia de validació sense contacte que s’ha implantat als accessos de la xarxa.

La posada en marxa de la T-Mobilitat s’ha anunciat diverses vegades i sempre s’ha acabat posposant. La primera vegada va ser el 2015, i el 2017 es va presentar el futur bitllet durant el Mobile World Congress.