Càrrega i descàrrega a Portal de l'Àngel

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat la primera línia de subvencions adreçades als autònoms perquè puguin renovar les furgonetes que no poden entrar a la zona de baixes emissions (ZBE). Els ajuts inclouen tant la compra de furgonetes, com també de bicicletes o tricicles de càrrega. S’hi destinaran 1,2 milions d’euros anuals amb ajuts que aniran dels 1.500 € fins als 3.500 €, en el cas d’una furgoneta 100 % elèctrica.

La meitat de les furgonetes no tenen etiqueta

L’objectiu és facilitar als autònoms la renovació del parc mòbil més envellit i contaminant que no pot accedir a la zona de baixes emissions. L’AMB creu que aquests ajuts permetran renovar entre 400 i 600 vehicles a l’any dedicats al transport de mercaderies urbà. Es calcula que el 51 % del parc de furgonetes de l’àmbit metropolità no disposen d’etiqueta ambiental de la DGT i que, en els accessos a Barcelona, no en tenen el 25 % de les que circulen. Els darrers mesos els transportistes han expressat el seu neguit perquè veuen impossible renovar a temps la flota per adaptar-se a la ZBE, tot i l’any de moratòria que se’ls ha concedit.

Qui es pot beneficiar de la subvenció?

Per poder optar a la subvenció cal que el beneficiari sigui autònom i estigui actiu i donat d’alta. També és necessari que tingui, com a mínim, una base operativa en algun dels 36 municipis metropolitans i que es dediqui al transport o a la distribució urbana de mercaderies.

A més, en el cas de les furgonetes, el beneficiari només podrà ser titular d’un sol vehicle autoritzat per al transport, haurà de desballestar un vehicle sense etiqueta ambiental de la DGT, i acreditar un rendiments nets d’activitats econòmiques inferiors a 30.000 € anuals.

Els vehicles que se subvencionin hauran de ser nous i matriculats a l’àrea metropolitana. A més s’hauran de comprar en un termini màxim de 6 mesos a partir de la data en què s’atorga la sol·licitud de subvenció.