Des de l’inici d’any, a la ciutat de Barcelona han mort per accident de trànsit una desena de persones. Aquest diumenge, s’ha homenatjat les víctimes d’accidents de trànsit amb un emotiu acte al passeig Marítim de la Nova Icària. Des de Stop Accidents, Carlos Amoreti ha reclamat que s’habiliti un telèfon específic per a les víctimes de trànsit i familiars per accedir més fàcilment a informació sobre els drets i serveis que tenen. També han demanat l’aprovació d’un pacte d’estat sobre seguretat viària, jutjats especialitzats en trànsit i també l’eliminació del concepte d’homicidi imprudent pel d’homicidi viari al Codi penal.

De de l’entitat Prevenció Accidents de Trànsit, Joan Puig-Pey diu que les campanyes ajuden, però que “el treball és immens” i que s’han d’interioritzar “dia a dia” conceptes com que “no es pot conduir una màquina havent begut, o havent pres substàncies psicoactives” i “tolerància zero”.

Pendent reduir a la meitat la mortalitat en accidents

L’acte, que ha començat amb un minut de silenci en homenatge a les víctimes mortals dels accidents, també ha servit per recordar la impossibilitat de complir un dels objectius recollits al pla estratègic de la DGT. Segons aquest document, el 2030 s’havia de reduir la mortalitat a les carreteres un 50 %, una disminució que segons Stop Accidents no es podrà complir.

Familiars de víctimes de trànsit: “Mai res no serà igual”

Els protagonistes de l’acte han estat els familiars de víctimes de trànsit, alguns dels quals han volgut explicar el seu testimoni. Una mare, que va perdre el fill fa anys, ha volgut recordar que és un “pes difícil de suportar”, i afegeix que “caminem, avancem, però tot ens costa el doble de fer”. Una altra familiar d’una víctima de trànsit ha explicat que la mort sobtada “ens van trencar la vida de soca-rel” i reconeix que “mai més no res serà igual, tindrem aquest dolor per tota la vida”.

Comparteix a: