Completament imperceptible. Així ha quedat el túnel de la Rovira en sentit ascendent durant el simulacre d'incendi. Un cop activada l'alarma, les barreres i els semàfors han prohibit l'entrada al túnel i poc després, els bombers han acudit per avaluar la situació. En casos com aquest, el cos té protocols d'actuació per a cadascun dels túnels de la ciutat. HÉCTOR CARMONA, cap de guàrdia del servei de Bombers de Barcelona "Aquest túnel la principal dificultat que hi ha és que no té sortides d'emergència. Per tant, ens hem de platejar un atac molt ràpid perquè la seva longitud és molt gran i el temps ens premia molt més. Per contra, té un bon sistema de ventilació que permet netejar el túnel amb molta rapidesa." SARA LÓPEZ / VÍCTOR LUÍS "Un simulacre com aquest s'hauria de fer cada quatre anys, tot i que no és obligatori, i serveix per avaluar l'actuació dels Bombers i la Guàrdia Urbana. Al juny ja es va avaluar el sistema del túnel que detecta si hi ha foc a l'interior." Un dels principals indicadors que hi ha un incendi és el canvi de temperatura, detectat mitjançant un sistema que envia un senyal d'alerta al centre de control. Però no és l'únic detector, sinó que es complementa amb dos més. MANUEL VALDÉS gerent adjunt d'Infraestructures i Coordinació Urbana de l'Ajuntament "Està un sistema de detecció automàtica que detecta quan un cotxe s'atura dins del túnel. Després hi ha un altre sistema que és un opacímetre, que detecta la opacitat dins el túnel i, aleshores, el que estaria detectant és el fum." A més dels Bombers, també hi ha participat el cos de la Guàrdia Urbana i el personal d'emergència de l'Ajuntament.

El simulacre d’evacuació ha causat talls de trànsit en els dos sentits de la circulació entre les 22.30 h i les 4 h. Uns talls que ja es van fer al juny per fer-hi proves i verificacions sobre el funcionament dels sistemes de seguretat. Tot plegat, forma part d’una actuació per verificar els Plans de seguretat del túnel.

Segons la normativa europea, simulacres com el d’aquesta matinada s’haurien de fer cada quatre anys. Tot i així, es tracta d’una recomanació i no és obligatori fer-ho en aquest temps concret. El gerent adjunt d’infraestructures i coordinació urbana de l’Ajuntament, Manuel Valdés, s’ha referit als simulacres que es fan habitualment a qualsevol edifici per defensar que les obres públiques també han de passar per aquests processos de control.