El Servei Català de Trànsit calcula que més de 400.000 vehicles sortiran de l’àrea metropolitana durant les 24 hores d’operació sortida, fins divendres a les 15 h. Això són 5.000 més que l’any passat, que es preveu que marxin sobretot cap a zones de muntanya. El cap de setmana hi haurà restriccions de trànsit pel pas de la Volta Ciclista a Catalunya i, a partir de diumenge a la tarda, començarà l’operació tornada, quan uns 615.000 vehicles faran camí cap a l’àrea metropolitana.

Gairebé 1.900 mossos d’esquadra estan desplegats per la xarxa viària catalana aquesta Setmana Santa fent controls d’alcoholèmia, drogues i velocitat, a més de vetllar per la seguretat de les principals infraestructures del país en l’actual nivell 4 reforçat d’alerta antiterrorista.

Als controls de seguretat de l’aeroport, abans d’embarcar, es formen cues més llargues que de costum perquè des de dimarts hi ha noves mesures de seguretat. El reforç del dispositiu després dels atemptats implica controls més exhaustius que fan que el procés per agafar l’avió sigui més lent. Aquest dijous hi havia 834 vols programats a l’aeroport i aquest divendres, 840 més. El dia més intens al Prat, però, serà dilluns, en què hi haurà 959 vols.

Entre les principals destinacions europees per aquesta Setmana Santa hi ha París, Londres i Roma. No hi ha Brussel·les perquè l’aeroport belga de Zaventem continua tancat, com a mínim, fins diumenge. La majoria dels vols programats entre Barcelona i Brussel·les s’han cancel·lat, tot i que algunes companyies ofereixen alternatives a altres ciutats belgues.

També són dies de molt moviment (i amb la seguretat reforçada) a l’estació de Sants. Als trens d’alta velocitat i de llarga distància és on més augmenta la demanda, i això es nota als accessos per baixar a les andanes corresponents. Enguany Renfe ha reforçat els seus serveis cap a la resta d’Espanya amb 42.500 places addicionals, un 8,3 % més respecte a l’oferta habitual. Les línies que més creixen són les que van cap a Andalusia, el nord de la Península i la costa mediterrània.

L’operació sortida coincideix amb l’increment de la seguretat per l’amenaça terrorista. El reforç més evident és la presència de mossos d’esquadra armats patrullant al vestíbul de l’estació. En canvi, als accessos als trens, es mantenen els mateixos controls, que ja eren exhaustius des de fa setmanes.

Al port de Barcelona també es reforça el servei per mar durant la Setmana Santa. En especial s’incrementen els trajectes que connecten amb les illes Balears, tant a Mallorca com a Menorca, Eivissa i Formentera. Una de les empreses que operen des d’aquí, Transmediterranea, ofereix 76.000 places d’anada i tornada durant aquests dies. Això suposa que, de les tres sortides setmanals que es fan habitualment, passen a fer-ne una al dia.