Per circular a Barcelona cal estar pendents del velocímetre i els senyals de trànsit perquè de límits de velocitat n'hi ha uns quants. I són? "Límits de velocitat n'hi ha quatre, no? més o menys" Concretament n'hi ha set de diferents. Però quin és el límit de velocitat per a la majoria de carrers? "Cinquanta" Correcte. Així és a totes les vies on no hi hagi cap excepcionalitat. Un dels casos és a les zones residencials, on cal aixecar el peu de l'accelerador. Fins a quina velocitat? "20 por hora lo que dice el código de circulación" Exacte. I quines són aquelles zones denominades zones 30? "Ni idea, no lo se" Són àrees on es pacifica el trànsit amb un únic carril de circulació. Un dels límits més recents és el de les superilles, que és exactament el mateix que el de les zones escolars i el dels carrers de plataforma única. A quant s'hi pot circular? "30, no? o 20?" Encara menys. És el límit més restrictiu i és de 10 quilòmetres per hora. On més ràpid es pot conduir és a les rondes. "El màxim a 80 i després hi ha altres trams que potser és de 60 o 50" El topall és 80 per hora. A la del Litoral a tocar de la plaça de la Carbonera i a la ronda de Dalt a prop de la plaça de Karl Marx hi ha uns trams en baixada en què s'ha de rodar a 60 com a màxim. I per últim, el Parc de Montjuïc té una velocitat exclusiva a tota la ciutat, quina és? "Diria que es pot anar a 50 i en algun tram a 30 que és per a vianants." Just a mig camí, el màxim permès és de 40 quilòmetres hora. Són set velocitats diferents per a un grapat de vies diferents en les quals cal estar ben atents.

El principal causant dels accidents viaris és l’excés de velocitat. Per aquest motiu cal estar pendents dels senyals de trànsit que indiquen quins són els límits permesos en cadascun dels carrers per on circulem. A Barcelona hi ha set tipus de limitacions específiques i són aquestes:

10 quilòmetres per hora: És el topall més baix i el trobem a les zones escolars, a carrers de plataforma única, al mateix nivell de la vorera, i a les superilles.

20 quilòmetres per hora: És el màxim permès a les zones denominades com a residencials.

30 quilòmetres per hora: És el límit fixat per a denominades zones 30, en les quals l’objectiu és pacificar el trànsit, i on hi ha un únic carril de circulació.

40 quilòmetres per hora: Aquesta velocitat està fixada exclusivament en una àrea de la ciutat, a tot el Parc de Montjuïc.

50 quilòmetres per hora: És la velocitat genèrica per a la majoria de carrers on no es descriu cap especificació.

60 quilòmetres per hora: Aquest és el màxim marcat per a un parell de trams en baixada a les rondes. A la ronda de Dalt, entre la plaça de Karl Marx i el Nus de la Trinitat, i a la ronda del Litoral, entre la plaça de la Carbonera i pla de Palau.

80 quilòmetres per hora: És el límit de circulació per a la majoria de trams de les rondes.

Si vols comprovar si has aprés la normativa des de BTVnotícies t’oferim aquest Quiz