La regulació -que va entrar en vigor l’1 de juliol– ha estat ben rebuda entre les empreses de lloguer d’aquests ginys, que celebren que hi hagi una normativa clara al respecte. La norma afecta directament patinets elèctrics, segways, rodes elèctriques i tricicles, i entre altres qüestions els prohibeix la circulació per les voreres, en grups de més de sis persones o que es lloguin a menors de 16 anys. A més els vehicles que utilitzen les empreses de lloguer han d’estar identificats i inscrits en un registre.

Crítiques a l’aplicació de la normativa

L’Associació de Mobilitat i Transport Sostenible, que engloba diverses empreses del sector, diu que encara hi ha qüestions que algunes empreses no respecten, com per exemple, llogar aquests vehicles a menors de 16 anys. És per això que demanen a l’Ajuntament que faci ho complir a les empreses que encara no ho fan perquè, afirmen, la Guàrdia Urbana encara no posa multes. La regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, assegura que ja hi ha sancions, però reconeix que la normativa tot just s’acaba de posar en marxa i, per tant, necessita un període d’adaptació. 

A més, hi ha agents cívics repartits per la ciutat que han rebut formació específica sobre aquesta nova regulació i avisen aquells usuaris que no la compleixen.

La Barceloneta i el Gòtic

La nova normativa s’aplica a tota la ciutat, però la zona de la Barceloneta i el Gòtic -per la pressió turística que reben- tindran una regulació especial. Mentre es treballa en la configuració i aprovació d’aquesta normativa específica, durant els mesos d’estiu està prohibida totalment la circulació per aquests barris, igual que ja es va fer el 2016. De moment, diversos veïns i restauradors consultats asseguren que se n’ha reduït la presència.