Quan el Govern espanyol va decidir que la mascareta en interiors deixava de se ser obligatòria, va establir quatre excepcions: les residències de gent gran, els centres sanitaris, les farmàcies i, també, dins dels transports públics. D’entrada, com ja havia passat durant la pandèmia de la covid, pràcticament tothom ho respectava però, a poc a poc, han anat augmentant els usuaris que han decidit deixar-la de fer servir, malgrat els que la duen continuen sent clara majoria.

“Hi ha gent que la porta però d’altra que no, tothom fa el que vol”, constatava aquest dimarts al matí una usuària de l’L1 del metro. “Jo entenc que la gent estigui cansada. Tots ho estem, però s’ha de portar per un tema sanitari i sobretot al metro, que és un espai tancat”, argumentava un altre.

“Qui vulgui, que la faci servir, i qui vulgui, no”

D’entre els que no la duen, una usuària explicava que entén “que la gent se senti més tranquil·la si la porta”, però afegia que si en ocasions no la duu no se sent “irresponsable”. En la mateixa línia, un altre usuari considerava que és partidari que “qui vulgui la faci servir i qui no vulgui, no”.

Molts turistes no porten la mascareta al metro

Tot i els cartells que ho alerten i la megafonia del metro, que recorda en anglès que la mascareta és obligatòria, el cert és que molts turistes de Barcelona en fan cas omís. Alguns expliquen que als seus països ja no és necessària al transport públic i al·leguen que, un cop aquí, no hi pensen. “Jo soc de Los Angeles i allà fa temps que no s’ha de dur mascareta al transport públic. Aquí me l’he acabada posant perquè he vist que molta gent la portava”, ha explicat a betevé una turista estatunidenca.

De fet, actualment hi ha força divisió a Europa entre països en què encara és obligatòria la mascareta al públic, com ara Espanya, Itàlia o Portugal, o els qui ja la van eliminar, com Gran Bretanya o Dinamarca, o els últims en fer-ho, els francesos que van retirar la mesura aquest mes de maig. A Espanya, el Govern no ha posat cap data a la finalització de l’obligatorietat de la mascareta dins el transport públic.