És la tercera convocatòria de vaga de Swissport en el que portem d'any. L'aturada afecta els serveis de terra com la facturació, l'embarcació, i la càrrega i descàrrega d'equipatge, però durant aquest matí gairebé no s'ha notat a l'aeroport del Prat. De fet, la majoria de passatgers no n'estaven al corrent. ROSER "El què sí que hem vist ñes que no hi ha cap vol anul·lat, però hi ha una nota que posa que hi pot haver algun problema per una vaga." La vaga, que és indefinida aquí a Barcelona, l'han convocat CCOO i Unió Sindical Obrera, sindicats minoritaris a l'aeroport del Prat. Segons diuen, l'empresa no compleix amb el conveni col·lectiu. CCOO assegura que des del mes de novembre passat, quan va esclatar el conflicte laboral, hi ha hagut diàleg entre la direcció i els treballadors, però encara queda molta feina per fer. JORGE GÓMEZ responsable del Sector Aeri a Catalunya de CCOO "No seríamos francos sin decir que la posición que tenemos en estos moments no es mejor que la que iniciamos el conflicto. Se han acercado posiciones pero la empresa no respeta el régimen de descansos, hay alteraciones de turnos de un día para otro, y el régimen de turnos se tiene que equilibrar y racionalizar, cosa que no está ocurriendo." A més, els sindicats es queixen que els serveis mínims imposats pel Ministeri de Foment són abusius, de més del 90% diuen. Pel que fa a l'empresa, xifra el seguiment de la vaga en un 8%. standup La vaga està tenint poca afectació perquè tot i que Swissport dóna servei a més d'una quarantena de companyies d'aquí a l'aeroport del Prat, aquestes representen només el 25% del total dels vols. Més de la meitat de les operacions segueixen en mans d'una sola aerolínia, que és Vueling. Us ho ha explicat des de l'aeroport del Prat Núria Pujadas.

El sindicat majoritari al comitè d’empresa, UGT, no dóna suport a aquesta vaga. CCOO i USO l’han convocat per “l’incompliment dels acords, la burla de la negociació i el menyspreu dels acords escrits”. Denuncien, entre altres aspectes, que els horaris de treball es canvien amb molt poc temps d’antelació i que es veuen obligats a fer massa hores extra. Amb l’aturada volen pressionar perquè l’empresa revisi i compleixi el conveni col·lectiu.

Swissport atén els passatgers i en factura els equipatges d’una quarantena de companyies com Aerolíneas Argentinas, American Airlines, Singapore Airlines o Lufhtansa. És la segona companyia en volum de treball al Prat, darrere de Groundforce, que opera amb Vueling. Swissport té un miler de treballadors a l’aeroport de Barcelona, que ja van fer quatre jornades de vaga a finals del mes de juny.

Des del mes novembre empresa i treballadors estan en conflicte. Tots els sindicats (UGT, CCOO i USO) han convocat des de llavors tres vagues, tot i que la primera finalment no es va dur a terme. Aquest dissabte, la UGT no ha participat en la convocatòria.

Altres aeroports de l’Estat on Swissport Spain ofereix els serveis també es poden veure afectats per aquesta vaga. És el cas de Jerez, Almeria, Alacant, Màlaga, Fuerteventura, València o Madrid. Però l’aeroport de Barcelona és l’únic on la vaga s’ha declarat amb caràcter indefinit cada dia de la setmana.